Ljajić menja izborni zakon: Tri praga za narodne poslanike

Predlog za menjanje cenzusa i načina glasanja od sledeće nedelje u parlamentu

9.6.2013.
12:52
VOYO logo

Sledeće nedelje u parlament stiže konkretan predlog izmene izbornog zakona koji podnosi Ljajićev SDPS. Cenzus 5, 7 i 9 odsto. Pri glasanju za koalicije osim rednog broja zaokružiti konkretnu stranku.

Stepanasti cenzus od 5, 7 i 9 odsto za ulazak u parlament, kao i personalizovani proporcionalni sistem u kome bi birači glasali za konkretnog predstavnika stranke u svojoj izbornoj jedinici, umesto za partiju, neke su od novina koje predviđa predlog izmene Zakona o izboru narodnih poslanika,koji će lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić dostaviti sledeće nedelje svim parlamentarnim strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, već nekoliko godina sugerišu izmenu propisa kojima bi se politička scena uozbiljila i ukrupnila, ali su se politički akteri od tog posla vešto izmicali.

- Naš predlog je potpuno definisan i biće osnova za razgovor sa svakom strankom koja smatra da je reforma izbornog zakona neophodna. Novo rešenje treba da bude proizvod saglasnosti najvećeg broja stranaka, kako bismo na ovo pitanje jednom stavili tačku - kaže Ljajić za „Novosti“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je predlog već neformalno izneo koalicionim partnerima i od njih, zasada, čuo „načelne“ ocene da zakon treba menjati. Ljajić kaže da suština promena treba da bude da zakon doprinese ukrupnjavanju političke scene, jer je aktuelno stanje neodrživo.

- Ne verujem da ima države sa više od 45 stranaka u parlamentu kao što je kod nas slučaj. To bi moglo da se reši tako što bi cenzus za ulazak u parlament za jednu stranku bio 5 odsto, ali bi za listu koju čine dve partije bio 7, a za tri - 9 odsto. Nevladine organizacije predlažu odnos 3-5-7 i sve se to može prodiskutovati- rekao je Ljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga stvar koju Ljajić predlaže je da se poslanici ne određuju tako što će se imena kandidata znati unapred jer su tako demotivisani i oni na vrhu i oni sa dna te liste. Prvi jer znaju da će sigurno biti poslanici, drugi jer pretpostavljaju da neće ući u parlament. A po lideru SDPS, poslanike treba određivati po tome ko je od njih doneo stranci najviše glasova.

Treći predlog je da se pri glasanju za koalicije osim rednog broja na papiriću zaokružuje i konkretna stranka za koju se glasa, pa bi se znalo i ko je unutar koalicije povukao koliko glasova i to bi onda bila i osnova za raspodelu mandata, prenose Novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sve ovo bi značilo i štednju, jer bi se smanjio broj stranaka koje čine većinu, samim tim i vladu. Veće stranke bi dobro razmislile pre nego što uzmu male na listu, računajući koliko će im ko doneti procenata, a i nateralo bi male da se spajaju u veće starnke jer se koalicija ne bi isplatile - kaže Ljajić, koji zagovara i smanjenje broja poslanika na 150, ali za to bi morao da se menja Ustav.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo