za RAVNOPRAVNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU / Lipama protiv marginalizacije: neobični prosvjed motociklista mogao bi izazvati kaos u Lučkom

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Danas oko 18 sati hrvatski motociklisti krenut će u prosvjednu akciju koja bi mogla izazvati gužvu na ionako pretpanim hrvatskim autocestama

30.7.2017.
11:10
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Danas oko 18 sati hrvatski motociklisti krenut će u prosvjednu akciju koja bi mogla izazvati gužvu na ionako pretpanim hrvatskim autocestama. Naime, kako bi ukazali na nesigurnost i neravnopravnost svih sudionika u prometu, na naplatnim će postajama Lučko iznos cestarine plaćati u lipama.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 30.07.2017. u 18,00h na AC Rijeka-Zagreb na naplatnim postajama Lučko motociklisti će iznos cestarine plaćati u LIPAMA.

U lipama su i poskupili cestarnine na 3 mjeseca, potpuno bezrazložno i potpuno neargumentirano u cilju ostvarivanja ekstraprofita na stranim turistima ali i domaćim korisnicima „usluga“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve su „usluge za motocikliste“ na hrvatskim autocestama (ali i ostalim prometnicama) te zakonska regulativa?

  • nema apsolutno niti jedne postavljene zaštitne ograde za motocikliste (niti Hrvatska ima obvezu projektiranja-primjene istih) 
  • nema apsolutno niti jedne boje primjenjene na kolniku koja je atestirana na proklizavanje pneumatika a površina (ukupna) kojom motocikl „dotiče“ asvalt je veličine osobne iskaznice!
  • nema apsolutno niti jedne obavijesti za motocikle na niti jednoj prometnici u Hrvatskoj da dolaze na dionicu opasnu za njihovo kretanje! Ovo je normalna pojava u svakoj normalnoj zemlji.
  • motociklisti plaćaju porez na vozilo prema cm3 te isti plaćaju neovisno o godinama starosti istog (i preko 10 godina) dok se porez na automobile obračunava prema kw i plaća se do 10 godina starosti automobila. Ima li ovdje pravde?
  • motociklisti su najugroženija motorizirana skupina u prometu, poslali su na stotine zahtjeva nadležnim institucija za implementaciju u zakonsku regulativu a niti jedan sastanak nije dogovoren. Zašto? Jer nikoga nije briga za motocikliste!
  • motociklisti zaustavljenu kolonu na AC ne smiju preticati, vozači automobila imaju klimatizirane prostore (velika većina) a motociklist ispod zaštitne kacige ima u prosjeku 25-30C(ovisno o njenoj boji) veću temperaturu nego onu koja se službeno mjeri u hladu na 2 m visine.

Ovom simboličnom akcijom želi se potaknuti nadležne institucije, kojima je upućeno već na stotine zahtjeva za sastankom, (Ministarstvo prometa i Ministarstvo financija) da reagiraju,implementiraju u zakonsku regulativu traženo(korigira prethodno navedeno), naprave konkretne izmjene i dopune postojećih „zakona“ i konačno naprave nešto za bolje sutra svakog motociklista. Mi ne želimo biti „statistika crne kronike“ i „broj u poreznoj upravi“ jer nas „strižu kao ovce“, ne samo nas već sve hrvatske građane!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratiti cijenu cestarina na stare cijene za IA kategoriju vozila. Lipe su nam itekako važne, vidjet će u nedjelju.

Prilikom svakih radova na autocestama, kolona, zastoja, gužvi, propusta koncesionara...uvijek se na naplatnim mjestima naplati puni iznos, bez obzira da li ste na izlaz(ili ulaz) čekali satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaista nikoga nije briga,svi „oni gore“ zadovoljno trljaju ruke „obaranjem rekorda“ i nikada im dosta nije već koriste svaku priliku kako bi dodatnim nametima i podizanjem iznosa cestarina zaradili dodatna sredstva ,ovaj puta i na motociklistima za koje (iz istih tih dodatnih sredstava) ne ulažu niti kune u njihovu sigurnost (ograde, boje, čišćenje prometnica od pijeska u krivinama,lišća,masti i ulja itd...). Ovim putem pozivam sve vozače,putnike,turiste,sve korisnike koji će u nedjelju 30.07.2017. biti na NP Lučko da se solidariziraju sa motociklistima, imaju strpjenja i svojim ponašanjem pridonesu ostvarenju konačnog cilja, a to je SIGURNOST i RAVNOPRAVNOST SVIH SUDIONIKA U PROMETU kao i prestanak marginalizacije skupine sudionika u prometu - MOTOCIKLISTA I MOPEDISTA", stoji u priopćenju.  

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo