VAŽNO JE ZNATI / Liječnik objasnio: Zašto su topla voda i sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?

Image
Foto: RTL / PIXSELL / Pixabay

Nakon što su liječnici objasnili da zaštitne maske nisu zaštita kakvom ih se smatra, sada objašnjavaju važnost pranja ruku

27.2.2020.
16:30
RTL / PIXSELL / Pixabay
VOYO logo

Provođenje osnovnih higijenskih mjera puno je učinkovitije od kirurške maske, a kada govorimo o pranju ruku važno je znati čime ih prati.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik iz KBC-a Osijek Igor Berecki objasnio je zašto je bolje koristiti sapun i vodu od dezinficijensa u obrani od bolesti. 

''Neki dan je u jednoj grupi objavljeno istraživanje u kojem je pokazano kako topla voda i sapun najbolje smanjuju broj bakterija na rukama. Bio je to usporedni test u kojem je izmedu ostalog sudjelovao i antiseptički gel. E, sad, sapun i topla voda su ga dotukle. Pitanje je bilo zašto je to tako, ali nitko nije dao odgovor na pitanje: zašto su topla voda + sapun bolji dezificijens za ruke od gelova?'', podsjetio je Berecki na pitanje i odmah dao i odgovor u objavi na Facebooku gdje često dijeli zabavno-edukativne postove.

''Voda (tekuća voda) i sapun peru ruke - dakle, skidaju s kože sve što se na njoj nalazi: i mikroorganzime i prljavštinu i stare stanice kože koja je hranilište za mikroorganizme.
Utrljavanje gela pak ne skida ništa, nego samo po koži razmazuje iste bakterije i viruse, često ih gurajući još dublje u pore, gdje se onda uspješnije "skrivaju" od dezinfekcijskog učinka. Ista priča je i s utrljavanjem Plivasepta. Dakle, prvo oprati ruke tekućom vodom i sapunom, posušiti ih, a onda po čistim rukama trljajte kakav god dezinficijens želite, posve je svejedno'', objasnio je Berecki.

I za kraj dodao: ''Tzv. "antibakterijski" sapuni ne ubijaju niti jednu jedinu bakteriju više nego sapuni koji ne nose taj naziv. Ne bacajte novce uzalud''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo