POČINJU PREGOVORI / Liječnici prijete štrajkom zbog niskih plaća: 'Dogovor je izigran…'; Beroš: 'Povećali bismo vam koeficijente da je to moguće, ali...'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Iznenađeni neugodno predviđenim povećanjem koeficijenta za plaće od pet posto

10.1.2024.
11:29
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ne ispune li se njihovi zahtjevi do kraja siječnja, liječnici kreću s pripremama za sindikalne akcije, uključujući i štrajk.

Kazala je to dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, u srijedu na konferenciji za medije u ime pet krovnih liječničkih udruga (Liječničke komore Sindikata, KoHom-a, HUBOL-a i Inicijative mladih liječnika).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađeni neugodno predviđenim povećanjem koeficijenta za plaće od pet posto, liječnici traže od Vlade i premijera Andreja Plenkovića neodgodivo ispunjenje obećanog.
Tako do kraja tjedna očekuju prijedlog primjerenog koeficijenta, a smatraju da je to minimalno 20 posto.

"Podsjećali smo ih, čekali, naišli na zid. Dogovor je izigran, dogovor je prekršen. Uz to sve i ponuda novih koeficijenata, a njihov rast niži i od inflacija. Liječnicima se nudi pad plaća, takav prijedlog ne možemo prihvatiti. Službena priznata stopa inflacije je osam posto u 2023. godini, a nama povišica od pet posto", kazala je Čulinović Čaić te nastavila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poučeni lošim iskustvom iz travnja prošle godine, prekršenim dogovorom i narušenim povjerenjem, od Vlade tražimo neodgodivo ispunjavanje onoga što je dogovoreno, a što je prekršeno."

Također traže da u proceduru krenu izmjene "robovlasničkih" ugovora, a do kraja siječnja očekuju i prijedlog zakona o radno-pravnom statusu liječnika te početak pregovora za granski kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOSTA IM JE /

Suci dali ultimatum Vladi: 'Imate još tjedan dana da uvažite naše zahtjeve o povećanju plaća'

Image
DOSTA IM JE /

Suci dali ultimatum Vladi: 'Imate još tjedan dana da uvažite naše zahtjeve o povećanju plaća'

Beroš: 'Naš je zadatak zadržati liječnike'

"Želim reći da je svima u interesu borba za vlastita prava. Na početku ću reći da je naš zadatak borba za prava pacijenata. Nećemo odustati od borbe za prava pacijenata. Kao prvo, ova administracija je preuzela obvezu o potrebi rješavanja robovlasničkih ugovora. Kad se usvoje izmjene i dopune Zakona, robovlasnički ugovori odlaze u povijest. Izmjenama i dopunama Zakona bit će naloženo da sve zdravstvene ustanove potpišu anekse ugovora s djelatnicima", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš u izjavi za medije.

"Naš je zadatak zadržati liječnike u Hrvatskoj. Odgovor ćemo potražiti u izmjenama i dopunama Zakona koji se prema dogovoru s premijerom ne može baviti materijalnim pravima, ali se može baviti nizom drugih elemenata. To je pravac našeg kretanja, nagrađivat ćemo djelatnike koji ostaju. To je zdravo logično. U izmjenama i dopunama Zakona uvodimo obavezne anekse u trošak koji će se plaćati ide samo edukacija, a ne rad. Uvažili smo utemeljenim prigovor mladih liječnika. To je početka rješavanja problema. Mišljenja smo da ne smijemo penalizirati, moramo dodatno plaćati djelatnike koji će ostati tamo gdje su se obvezali ostati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče koeficijenata, neće svi biti sretni, a najveće povećanje imat će oni s najmanjim primanjima. Naravno da bismo mi povećali još koeficijente da je to moguće, ali, nažalost, to sada nije realno moguće. Državni proračun ima svoja ograničenja jedan zakon ne može biti toliko dobar da svi budu zadovoljni", kazao je Beroš.

Rekao je da će krajem tjedna ponovo pozvati sindikate na razgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" I tada ćemo u miru i u konstruktivnom razgovoru sagledati sve što je predloženo". kazao je Beroš i još jednom pozvao sindikate da artikuliraju i upozore na sve ono što nije dobro", kazao je ministar zdravstva.

POGLEDAJTE VIDEO: U cijeloj zemlji nema tableta za kašalj na recept! Ljekarnici će ih sami raditi? 'Možemo to u relativno kratkom roku'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo