NISU ODUŠEVLJENI / Liječnici i pacijenti za RTL o reformi zdravstva. 'Nije jasno'

I mladi liječnici, smatraju, trebali bi liječiti pod nadzorom, ali ministar ima drugi plan

27.10.2022.
19:12
VOYO logo

Oko Doma zdravlja u Rugvici magla i sivilo. A takvo je i raspoloženje liječnika unutra. Jer dugoočekivana reforma, misle, ipak neće riješiti goruće probleme.

Magdalena Šobar, specijalistica obiteljske medicine iz Inicijative mladih liječnika govori nam: "Za nekoliko godina će preko 700 liječnika obiteljske medicine, onih pravih iskusnih specijalista odlazi u mirovinu". "Šta ova reforma kaže? Kaže da će se ta mjesta popuniti s djecom koja su upravo izašla s fakulteta. Koja sada po najnovijem dobivaju odmah licencu", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra, bilo bi odlično da ti mladi kolege doista uče o brizi 2000 pacijenata pod njezinim nadzorom, no misli da neće biti tako.

"Sad vi meni recite, ako u domu zdravlja tamo i tamo fali liječnik. Hoće li oni njega stavit kod mene ili će ga staviti odmah tamo u ambulantu? Stavit će ga odmah tamo u ambulantu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
konferencija za novinare /

Beroš predstavio reformu zdravstva: 'Nema napretka bez promjena. Evolucija, a ne revolucija!'

Image
konferencija za novinare /

Beroš predstavio reformu zdravstva: 'Nema napretka bez promjena. Evolucija, a ne revolucija!'

Mnogo je toga što nije jasno ni bolničkim liječnicima. Primjerice oni iz karlovačke, nakon posla bi još trebali ići u Dom zdravlja Slunj u ispomoć. Ministar tvrdi - to bi im se platilo.

Samija Ropar, članica Izvršnog odbora Hrvatske udruge bolničkih liječnika navodi. "Ako sam ja danas u Slunju, a nisam u karlovačkoj bolnici, onda neću smanjiti listu čekanja. Ne mogu biti na dva mjesta u isto vrijeme. Ako ću ja ići poslije svog radnog vremena onda opet ulazim u prekovremeni rad".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikša Antica, ravnatelj Opće bolnice Karlovac dodaje: "Jer je Slunj od Karlovca udaljen 65 kilometara. Mi idemo prema pacijentu da pacijent ne putuje prema pregledima u bolnicu. Nego ćemo te iste pacijente po listi čekanja s tog područja promotrit i po redu ih kako su naručeni odraditi u prostoru i s opremom DZ Slunj".

Što će reforma promijeniti pacijenti ne znaju, ali znaju što bi oni. Ulovili bi se u koštac sa listama čekanja, promijenili praksu da se ide privatnicima jer kod svojih liječnika to ne možeš, a pokušali bi riješiti i preopterećenost medicinskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt je u e-Savjetovanju do 8. studenog kada svi još mogu reći čime nisu zadovoljni i što ih žulja u hrvatskom zdravstvu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo