STRAŠNE SNIMKE / Ovako izgledaju pluća mlađeg necijepljenog muškarca iz KB Dubrava: 'Diše s manje od 40 posto...'

Image
Foto: Screenshot / HRT

Promjene kod cijepljenih pacijenata su pak generalno znatno blaže, imaju slabije izražene simptome teškog disanja i manja oštećenja pluća

8.11.2021.
22:43
Screenshot / HRT
VOYO logo

Zbog jačanja širenja zaraze koronavirusom i velikog broja novozaraženih, raste i zanimanje za cijepljenje. Stručnjaci i dalje ističu da upravo cjepivo sprječava razvijanje teže kliničke slike kod oboljelih. Što koronavirus radi plućima, jasno pokazuje rendgenska snimka mlađeg necijepljenog muškarca, a koja je danas objavljena u dnevniku HRT-a.

"Pacijent je došao s jako lošom kliničkom slikom, s niskom dozom zasićenosti kisika, bio je dosta dugo doma i onda je tek pozvao Hitnu pomoć. Završio je na intenzivnoj i dolazi do proširenja pluća zahvaćenih upalom", govori dr. Gordana Ivanac, radiolog u KB-u Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod COVID pacijenata učestalo dolazi i do začepljenja plućnih arterija.

"Ovo je sve bijelo, dio gdje je upala nastala uslijed koronavirusa, ali može biti i nadogradnja neke druge bakterije. Ovdje je mali postotak, manje od 40 posto s kojim on ustvari diše", kaže Ivanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROBLEMI U OPSKRBI /

Zbog novih mjera u Sloveniji nestašica zaštitnih maski, u nekim ljekarnama nedostaje i testova

Image
PROBLEMI U OPSKRBI /

Zbog novih mjera u Sloveniji nestašica zaštitnih maski, u nekim ljekarnama nedostaje i testova

Kod cijepljenih znatno manje promjene

Promjene kod cijepljenih pacijenata su pak generalno znatno blaže, imaju slabije izražene simptome teškog disanja i manja oštećenja pluća.

Oboje su bili cijepljeni, što je iznimno važno ovdje, jedna starija pacijentica nije ni razvila značajnu upalu pluća te pacijent koji je razvio malo više zasjenjenja, područja zahvaćenih upalom, ali se on oporavio", kaže Ivanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljno stanje

"Raste broj i COVID pozitivnih trudnica. U bolnici Sveti Duh hospitalizirane su tri rodilje, jedna koju su prošli tjedan porodili u 28. tjednu - još je na mehaničkoj ventilaciji.

"Stanje je još vrlo vrlo ozbiljno, nadamo se najboljem. Iz njezinog općeg stanja donesena je odluka da se ide na carski REZ. Bebica je dobro. Ono što smo sada primijetili da su i trudnice teže bolesne nego što smo to do sada vidjeli", kaže Višnja Nesek Adam, voditeljica kriznog stožera za COVID-19 u KB-u Sveti Duh.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo