Novi avion za let iz Banskih dvora

Hrvatska Vlada voli oktane. Kakvi god da je problemi tištali, kad vidi motorčinu s unutarnjim sagorijevanjem postane bezerk, kao Sven iz Vikinga Erika.

6.2.2013.
13:19
VOYO logo

Kako inače objasniti investiciju u avion za Agenciju za civilno zrakoplovstvo za koju se doznaje nepunih tjedan dana nakon što nam je kreditni rejting i agencija Moody's bacila u smeće? Podsjetimo, iz razloga da nas uvjeri da apsolutno ništa nije u redu i da nam je preostalo samo podvijenih repova vraćati kamate na kamatinu kamatu, pred javnost je istrčao Slavko Linić, ministar financija.

Turbulencije nisu potrebne

Po njemu nema opravdanja za bunu protiv, u ovom slučaju, objektivnih kreditnih agencija, a kakva se kotrlja u Italiji. On priznaje ono što se poreći ne može – HDZ je podigao kredite koje ne možemo vraćati, odlučio preskočiti par rata vraćanja, ne platiti još neke zaostatke i račune, te nas pritom još i lijepo opljačkao. Što je poanta Linićevih riječi? Otpor je uzaludan, rezovi u javnom sektoru se nastavljaju skupa s upropaštavanjem privrede i rasprodajom poduzeća u državnom vlasništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša takozvana lijeva vlada ima tu sreću da uvijek dođe na red nakon što je svoj red za nered dobrano iskoristio taj nesretni HDZ. I onda samo sliježu ramenima. Mirovinski fond se istopio. Radna mjesta također. Tope se zdravstvena prava. Jedini rast koji se dogodio, dogodio se zahvaljujući enormnim količinama kredita, a nemamo para ni za vraćanje kamata. Moramo zato dodatno osiromašiti obrazovni kadar ne bi li još malo i poglupjeli pa da nam bude lakše.

Ulazimo u tu Europsku uniju, al' i to je, brate, žešća katastrofa, gle kako je Slovencima, najnaprednijoj zemlji stare Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fatalna nesreća

Dakle, promašaj smo od države, i to čisti. I Linić se ne srami to nam reći i još obećati da ćemo se iz tih fekalija izvlačiti desetljećima, osim ako HDZ ponovno ne dođe na vlast. U tom slučaju bit će potrebna stoljeća. I tako, vrijeme potrebno za oporavak rast će u tim prognozama poput kamata na kamate koje nikako da otplatimo i krenemo vraćati glavnicu.

Ali sve to nije razlog za bankrot jer Hrvatska ima još novca. Drugim riječima, situacija možda izgleda kao fatalna nesreća, ali komadi zrakoplova koji leže po podu samo govore da nije baš sve izgubljeno. Imamo para ne samo za vraćanje kamata, nego i za kupovinu još jednog aviona Vladi. To je neophodno i potpuno je populistički tvrditi da bi onemogućavanje Vlade u nebeskom transportu moglo donijeti ikakve koristi našoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer što ako neki član Vlade zaspi na stražnjem sjedištu službenog automobila dok ide na neki duži put, automobil prijeđe preko kamena na cesti i dotični ministar zaradi hematom na glavi? Tko će nadomjestiti taj gubitak?

Zdravlje na prvom mjestu

Zoran Milanović koji se zabrinuo zbog preniske temperature u dvorani za sjednice Vlade, pokazao je da vodi računa o zdravlju svojih ministara. Odmah je izdefilirao stravične posljedice koje proizlaze iz njihova možebitnog bolovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato je prevencija hematoma nastalih prilikom truckanja po cestama neprocjenjiva i ne može se iskazati hladnim brojkama. Čak ni ako ta brojka kaže da je trošak aviona oko 64 milijuna kuna, plus troškovi goriva pri svakom polijetanju, plus kamate na kredit kojim će ga platiti (Europska komisija dva puta je odbila sudjelovati u financiranju aviona kroz program IPA) i plus oprema koju će kupiti, a za koju se nadaju da će moći biti sufinancirana iz europskih fondova.

Kao i u slučajevima nabavke novih vozila za Ministarstvo unutarnjih poslova, umjesto popravka ne tako starih automobila, razlog kupovine je opet ušteda! Netko im treba reći da građani nisu na to mislili kad su im poručili da trebaju odletjeti iz Banskih dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo