Heroj za sve /

Legendarni HOS-ovac Crvenkapa dobiva spomenik u Dubravi: bez spornog pokliča i prijepora

'Jako je lijepo da se podiže spomenik takvim junacima Domovinskog rata i lijepo je od HOS-a da ne ide s grbovima kojima bi uprljali žrtvu Crvenkape', ističe Predrag Matić

5.10.2017.
19:02
VOYO logo

I službeno je potvrđeno - HOS-ovac ŽarkoManjkas Crvenkapa dobit će spomenik u zagrebačkoj Dubravi u kojoj je živio do odlaska u Vukovar gdje je poginuo u proboju iz razrušenog grada. Tko je dragovoljac s crvenom beretkom oko čijeg spomenika nema prijepora i koji je, bez mrlje, za sve heroj Domovinskog rata?

Žarko Manjkas zvani Crvenkapa spomenik će dobiti  u Ulici Vile Velebita, gdje je i živio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga što je kad je bilo najteže u Hrvatskoj 1991. iz te ulice otišao u Vukovar i tamo kao heroj uništio 12 neprijateljskih tenkova na području Vukovara i Bogdanovaca i poginuo u proboju", objašnjava Siniša Hađur, dopredsjednik HVIDRA-e Dubrava.

Nadimak Crvenkapa dobio je jer je nosio crvenu beretku. U opsadi Vukovara gotovo je izgubio sluh jer mu je kraj uha eksplodirala zolja. Proboj iz Bogdanovaca kroz kukuruzište nije preživio. Poginuo je u minskom polju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je jedna skromna, samozatajna osoba koja sa svoje 24 godine dok nije krenuo u Vukovar, u obranu Hrvatske države nije imala problema ni sa zakonom ni sa nikim. Svi su ga cijenili. Iza svoga ratnog puta nema nijednu mrlju. Tako je živio i tako je časno i poginuo", kazao nam je Petar Janjić - Tromblon, hrvatski branitelj.

Spomen-obilježje bit će dugačko 7 i pol, a široko 4 i pol metra. Uz 60 centimetara visoku brončanu bistu bit će postavljen križ i hrvatska zastava. Kontroverznog pozdrava HOS-a neće biti.

"Jako je lijepo da se podiže spomenik takvim junacima Domovinskog rata i lijepo je od HOS-a da to čini i stvarno bi bilo dobro da ne idu u ovom trenutku s nikakvim grbovima koji bi mogli izazvati nekakve prijepore i na taj način pod navodnicima uprljati žrtvu Crvenkape jer to uistinu nije potrebno", ističe Predrag Fred Matić (SDP), bivši ministar branitelja.

A spomenik će biti otkriven 11. studenog, dan nakon 26. obljetnice smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo