većina zemlje pod alarmom / Ledeni val stiže u Hrvatsku: Na Zavižanu je već pao snijeg, a ponegdje će ga biti i do 20 centimetara

Image
Foto: DHMZ

Hrvatsku u nedjelju očekuje oblačno vrijeme s povremenom kišom koja će u unutrašnjosti, uz pad temperature, prijeći u susnježicu i snijeg najprije u gorju, a u nizinama u drugom dijelu dana, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (HDMZ)

7.1.2024.
9:29
DHMZ
VOYO logo

U unutrašnjosti idućih dana slijede prave zimske prilike. U početku tjedna povremeno malo snijega uz pojačan sjeverac, tanji snježni pokrivač očekuje lokalno i nizine, a bit će i cjelodnevnih minusa, piše Danas.hr. Na Jadranu sve sunčanije, ali po jakoj i olujnoj, još u ponedjeljak ponegdje orkanskoj buri koja može nositi slabe oborine na granici kiše i snijega.

"U Dalmaciji osim orkanskih udara Juga može biti i nevremena. Na sjeveru kreću bura, na kopnu sjeverac, a u najvišem gorju snijeg. Naime, tijekom noći na sam Jadran je stigao centar duboke sredozemne ciklone koja će za sobom uz jak vjetar povući taj osjetno hladniji zrak sa sjevera kontinenta. Nedjelja ujutro još će biti većinom oblačna i kišovita, no u Gorskom kotaru je sve izgledniji snijeg. Pod Velebitom bura može biti i orkanska", u prOgnozi donosi meteorolog RTL-a Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslijepodne u središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj nastavlja se pad temperature uz umjereni i jaki sjeverac, a kiša će postupno prelaziti u susnježicu. Navečer i jak snijeg, najprije u onim najsjevernijim krajevima. U gorskim predjelima bit će snježnog pokrivača, a u nizinama lokalno u noći na ponedjeljak. Činit će se na vjetru i vrlo hladno."

"Na istoku oblačno uz nešto češću kišu koja će jačanjem sjeverca i naglim zahladnjenjem krajem dana prelaziti u susnježicu i snijeg. Temperatura u početku još visoka za doba godine, između 7 i 10 stupnjeva, osobito u Posavini i Podunavlju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Dalmaciji uglavnom suho. Više oblaka ostaje u zaleđu dok će uz obalu i na otocima biti sunčanih razdoblja; Jugo slabi, a bura se sa sjevernog djela navečer širi na cijelo ovo područje. Temperatura između 12 i 14, niža samo u zaobalju."

Image
UPALJEN METEOALARM /

Stiže prava zima! Bit će hladno, kišovito, a negdje bi moglo pasti i 10 cm snijega: Meteorolog otkrio kada će se razvedriti

Image
UPALJEN METEOALARM /

Stiže prava zima! Bit će hladno, kišovito, a negdje bi moglo pasti i 10 cm snijega: Meteorolog otkrio kada će se razvedriti

Cjelodnevni minusi

"Na sjevernom Jadranu osjetno hladnije i vrlo vjetrovito s olujnom i orkanskom burom pa je ponegdje i uz samu obalu moguć snijeg iz gorja nošen vjetrom. Snijeg znatno češći u gorskim područjima, a najviše će ga se skupiti do kraja dana u Gorskome kotaru - 20-ak centimetara."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idući tjedan na kopnu prave, dakle primjerene zimske prilike. U početku povremeno još s malo snijega, a tanji snježni pokrivač očekuje i nizine. Bit će i cjelodnevnih minusa, izraženijih u jutarnjim satima nakon razvedravanja u srijedu. Na Jadranu sve sunčanije, ali po jakoj i olujnoj, a još u poedjeljak ponegdje i orkanskoj buri koja može nositi slabe oborine na granici kiše i snijega. Mirnije u drugom dijelu tjedna, ali postaje hladno pa čak i vrlo hladno."

"U nedjelju nepovoljan dan za putovanje. Prvenstveno zbog bure, ali u unutrašnjosti treba imati i zimsku opremu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot/DHMZ
Image
Foto: Screenshot/DHMZ

Ledeni val

Dakle, sa sjevera stiže ledeni val. Snijeg je počeo padati na Zavižanu, a za dio zemlje upaljen je crveni meteoalarm.

Crveni meteoalarm odnosi se na Riječku regiju, Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanal. Jak vjetar u priobalju već stvara probleme u prometu. Samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. I na autocesti A7 Rijeka istok - Šmrika te na Krčkom mostu na snazi je zabrana za prvu skupinu vozila. Između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene zabrana vrijedi i za prvu i za drugu skupinu vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski autoklub upozorava vozače da su u većem dijelu zemlje kolnici mokri i skliski, da ponegdje ima magle te da ne idu na put bez zimske opreme.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektne linije: Ploče-Trpanj, Prapratno-Sobra; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar -Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, objavio je HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo