UPALJEN METEOALARM / Stiže prava zima! Bit će hladno, kišovito, a negdje bi moglo pasti i 10 cm snijega: Meteorolog otkrio kada će se razvedriti

Na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima. U Dalmaciji prijepodne jugo

6.1.2024.
22:50
VOYO logo

U nedjelju nas u unutrašnjosti očekuje razmjerno vjetrovito te umjereno do pretežno oblačno s češćom oborinom, piše DHMZ. Početkom dana će padati kiša, a u gorju i snijeg. U drugom dijelu dana pasti će temperatura, a kiša će i u nizinama prelaziti u susnježicu i snijeg.

Image
Foto: DHMZ/Armin Durgut/Pixsell
Image
Foto: DHMZ/Armin Durgut/Pixsell

Vremenska prognoza

Na Jadranu mjestimična kiša uglavnom u noći i ujutro, a podno Velebita i malo snijega nošenog burom. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, moguće i s olujnim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAL HLADNOĆE /

Norvežani objavili kada i gdje će biti snijega. Evo kada stiže u Zagreb, Osijek, Sisak...

Na Jadranu orkanska bura

Na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima. U Dalmaciji prijepodne jugo. Jutarnja temperatura od 3 do 6, na Jadranu od 6 do 12 Celzija. Dnevna između 5 i 10, u gorju i središnjim predjelima niža, a na Jadranu od 10 do 15 Celzija.

Očekuje se da bi u gorju moglo pasti više od 10 cm snijega, a u cijeloj zemlji će biti vrlo vjetrovito, kišovito pa snjegovito, piše HRT. Za dio zemlje izdan je crveni meteoalarm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar stvara poteškoće u cestovnom i brodskom prometu

Zbog vjetra je zabranjen promet za autobuse na kat, motocikle i vozila s prikolicama na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika, te na dijelu Jadranske magistrale i na Krčkom mostu, a u prekidu su i brojne brodske linije, izvijestio je u subotu navečer Hrvatski autoklub (HAK).

Na Jadranskoj magistrali promet je zabranjen između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Krčkom mostu zbog olujnog vjetra zabrana je izdana za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobuse na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu i osobna vozila koja vuku malu prikolicu.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale mogući su odroni. U priobalju puše jak vjetar. Savjet vozačima je da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačan je promet na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A3 Bregana-Lipovac u smjeru Slovenije te na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Komiža-Biševo, te trajektne linije: Sumartin-Makarska, Ubli-Vela Luka-Split. Ploče-Trpanj, Sućuraj-Drvenik, Prapratno-Sobra, Split-Vela Luka-Ubli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar, Milna-Rogač-Split, Split Rogač-Milna, Sobra (Mljet)-Šipanska luka-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Bol-Jelsa, Mali Lošinj-Cres-Rijeka;

Trajekt na liniji Trogir-Drvenik Veli-Drvenik Mali ne pristaje u luku Drvenik Mali, trajekt na liniji Šibenik-Kaprije-Žirje ne pristaje u luku Kaprije a katamaran na liniji Jelsa-Bol-Split ne pristaje u Bolu, izvijestio je HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oblačno u nedjelju

U nedjelju u istočnim hrvatskim krajevima oblačno, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar te povremenu kišu. Sa zahladnjenjem kiša će ponegdje prijeći u susnježicu i snijeg, posebice u zapadnoj Slavoniji. Temperatura uglavnom od 5 do 10 °C, prema kraju dana niža. U središnjoj Hrvatskoj ujutro manje hladno nego tijekom dana, a izraženiji pad temperature bit će navečer i u noći na ponedjeljak. U početku će biti kiše, zatim susnježice i snijega, najprije u sjevernim krajevima, pri čemu će biti i vjetrovito, s umjerenim i jakim sjevernim vjetrom.

Vjetrovito u Gorskom kotaru i Lici uz sjeveroistočnjak, na sjevernom Jadranu buru s često olujnim, podno Velebita mjestimice i orkanskim udarima. I pritom ponegdje na obali i otocima česta kiša, koje će veći dio dana biti i na jugu Like, a drugdje u gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača, mjestimice od 10 do 20 centimetara.

Na sjeveru Dalmacije također bura, lokalno s jakim i olujnim udarima, a prema jugu jugo, koje će u drugom dijelu dana slabjeti. I pritom promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje uz kišu. Temperatura danju većinom od 10 do 15 °C. Na jugu Hrvatske između 13 i 16 °C. Umjereno i jako jugo, mjestimice s olujnim udarima, popodne će oslabjeti. Prolazno je moguća kratkotrajna kiša, ali i sunčana razdoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj polovini novog tjedna još hladnije. Povremeni snijeg u kopnenom području u ponedjeljak, mjestimice moguće i u utorak, a u srijedu djelomično razvedravanje. Povremeno će biti umjerenog, u ponedjeljak još i jakog vjetra.

Na Jadranu i dalje bura, u ponedjeljak jaka kao u nedjelju, podno Velebita i uz snježne pahulje, a od utorka će slabjeti. Zamjetno će zahladnjeti, u ponedjeljak još uz dosta oblaka, uglavnom na jugu i mjestimične kiše, a u utorak i srijedu obilje sunčanog vremena, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo