LALOVAC OTKRIO DETALJE 'BORBE' S BANKAMA: / 'Bili su bahati i slali mi pjesmice'

Image
Foto: Pixsell, Patrik Maček

Boris Lalovac progovorio je u emisiji RTL Danas o razgovorima koje je vodio s bankama dok je tražio dogovor koji bi pomogao dužnicima u švicarskim francima.

27.9.2016.
21:13
Pixsell, Patrik Maček
VOYO logo

Tvrdi da banke nisu bile zainteresirane niti su nudile prostor za konstruktivan dogovor.

'Možda se u javnosti tako ne prikazuje, ali ja sam jako puno razgovarao s bankama. Tražio sam dogovor, razgovarali smo skoro preko godinu dana. Bile su i radne skupine. Ja sam pokušavao, kao što oni stalno nameću, socijalne kriterije, ali bankari nisu tehnički htjeli surađivati s Vladom i dostavljati OIB-e. Nisu uopće bili zainteresirani, tako da pada u vodu njihova teza da se nešto moglo napraviti. Moglo se da su htjeli. Držali su se bahato i nakon svih stvari koje je Vlada nudila njima, oni su meni slali pjesmice', ispričao je Lalovac, dodavši kako su vjerojatno takvi jer su se tako posljednjih 25 godina ponašali u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
STIGLA PRVA TUŽBA ZBOG KREDITA U ŠVICARCIMA: /

Hrvatska će morati platiti osam milijardi kuna?

Image
STIGLA PRVA TUŽBA ZBOG KREDITA U ŠVICARCIMA: /

Hrvatska će morati platiti osam milijardi kuna?

Decidirano tvrdi kako banke u cijelom procesu konverzije nisu oštećene

'Banke nisu oštećene. Sve ove pozicije su imale valutne pozicije sa svojim majkama. U izvješću HNB-a u biltenu stoji da su banke zatvarale sa svojim majkama u inozemstvu i da su njihove majke na temelju tih valutnih pozicija zaradile 3,8 milijardi kuna. Zanimljivo, to sve stoji u izvješćima i nisu izgubili nikakvu poziciju, a sada se žele naplatiti prvo na teret građana, a sada i na teret države', kaže Lalovac.

Image
Foto: PIXSELL, Marko Prpic

Banke bi trebale bili odgovorne zbog neodgovornog plasmana kredita u švicarcima, ali i napraviti procjenu klijenta kojem daju kredit. Na pitanje bi li oni trebali odgovarati za nepošteno poslovanje Lalovac odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad smo u tome dijelu razgovarali, oni su puštali takav proizvod bez provjere, odnosno, davali su niže kamatne stope kako bi mogli zadovoljiti kriterije. Kasnije, kad su se povećale kamatne stope, i kad je došao tečaj, građani jednostavno više nisu mogli plaćati kredite. Ovdje je vrlo bitno - svi rizici su bili na građanima, i to je glavni argument Vlade (kamatni rizik, tečajni rizik, pad nekretnina). Oni danas govore da rizici nisu ravnomjerno raspoređeni - pa svi su rizici bili na građanima - ovdje samo izjednačavamo da građani budu jednaki.'

'Europska komisija iživljava se nad Hrvatskom'

'Mađari ne trpe nikakvu štetu. Zanimljivo je kako se Europska komisija iživljava nad Hrvatskom. Vidjeli ste kako su prošli u Mađarskoj, nitko ništa ne govori nikome, banke i dalje tamo posluju. Govorili su da će se povući, ali tamo su imali jedinstvo. Kako smo imali jedinstvo u Saboru oko toga, bilo bi idealno da su tako jedinstveni hrvatski sudovi, zakonodavna i izvršna vlast. Više puta sam rekao da ću javno pozdraviti i ministra Marića i novu Vladu koji budu štitili - baš hrvatski interes', kaže Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je razgovarao i s UniCreditom.

'Oni su nas prvi tužili s njihovim predsjednikom uprave kad je bio u Zagrebu. Molio sam ga da nam izađe ususret i da nam ponude rješenja. Oni su jednostavno šutjeli i nisu htjeli ponuditi nikakva rješenja. S potpredsjednikom Vlade imao sam sastanak i nudio sam da dođu; rekli su da će ponuditi i nisu ništa ponudili. I sada nas tuže', zaključio je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo