bivši ministar financija u direktu / 'Bankari su ušli u nekakvu vrstu politikanstva, kao da se dogovaraju mimo zakona'

'Cijelo vrijeme govorimo da bi ovaj sustav trebalo štititi radi dobavljača, a ne radi bankara i njihovih prijašnjih financijskih ulaganja', prokomentirao je Lalovac situaciju s Agrokorom

29.5.2017.
22:40
VOYO logo

Dobavljači apeliraju da se stabilizira poslovanje koncerna Agrokor, osobito Konzuma, jer od opstanka Konzuma ovisi i njihov opstanak i opstanak hrvatske poljoprivredne proizvodnje. 

Njihov najveći problem i dalje su mjenice pa se nadaju da će s novim kreditom Agrokor iskupiti svoje mjenice kako ne bi i one pale na njihova leđa.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su s pažnjom pratili što je danas govorio Ante Ramljak, no nisu mnogo čuli.

Ante Ramljak i ruski bankari se nadaju da će se sve to brzo i sretno riješiti, no je li baš tako? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je bivši ministar financija i još bivšiji bankar Boris Lalovac, koji poznaje situaciju s obje strane.

Kako se vama sve ovo čini, idu li stvari u dobrom smjeru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa to ćemo vrlo brzo vidjeti. Znači mjenice dospjevaju za koji dan. To znamo da će se rješiti ako bi ovi krediti trebali biti vrlo brzo rješeni. Na policama bi trebalo biti robe početkom lipnja kada dolaze turisti. Kroz 10-15 dana vidjet ćemo da li će to biti tako.

Ante Ramljak kaže da bankari nude i više nego što Agrokoru treba. Je li to sad moguće?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad imate situaciju gdje se novom promjenom zakona, jer postojeći zakon to ne dozvoljava, da će se nuditi takav model da se zaštite i stara potraživanja. Ovdje se postavlja pitanje šta je sa dobavljačima. Cijelo vrijeme govorimo da bi ovaj sustav trebalo štititi radi dobavljača, a ne radi bankara i njihovih prijašnjih financijskih ulaganja.

Ne spominje se kako će se riješiti mjenice, hoće li se ovim kreditom rješiti mjenice ili neće i hoće li to pasti na dobavljače. Postavlja se i pitanje sa novim isporukama dobavljača. Nažalost, ponovno su u prvi plan došli bankari i njihova potraživanja. Znamo da su oni, u konačnici, i gomilali sve te dugove. Vrlo interesantno prije dva mjeseca kad je gospodin Todorić tražio kredite svi su u javnosti govorili pa tko mu je toliko novaca dao, u Vladi se prozivao guverner Hrvatske narodne banke, prozivala se HANF-a, kako se mogla politika dopustiti da se Agrokor toiko zaduži. Vidimo danas da su svi sretni. U dva mjeseca 300 miljuna kuna, novi povjerenik i svi su sretni. I kaže ima još toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima još toga, ali očito da su banke te bez kojih se ne može. Rekli ste da će se morati mijenjati lex Agrokor, a u saboru je dosta nestabilna parlamentarna većina. Što ako to ne uspije?

Vrlo interesantno će biti. Ne znam kakva će biti novi ministri i nova situacija oko Agrokora, znamo da u prvom zakonu u izvornome nisu bila prioritetna potraživanja, pa je došao Suarez pa su ubacili to, pa su Rusi, koliko se sjećam, tražili pravo senioriteta pa roll up takozvani, pa sad se mimo Rusa to odrađiva, pa će biti interesantno kako će biti u Saboru. Ono što ne čujemo - ne čujemo ništa o restrukturirnanju, ne čujemo ništa o strateškim partnerima, ne čujemo ništa na koji način će se pripremiti sezona, i ne čujemo ništa, što je najvažnije kako će to podnijeti dobavljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znači u vašem financijsko bankarskom svijetu ova izjava Poljetajeva  "sve ovisi o razini suradnje s hrvatskom vladom"? Kakvu to razinu suradnje Rusi traže?

Pa moram priznati da su bankari ušli u neku vrstu politikanstva i odnosa prema premijeru i prema Republici Hrvatskoj kao da se nešto dogovaraju mimo zakona. Moram priznati da je čudna izjava godspodina Greffa da će država  preuzeti sve te dugove ako se zna da to država neće i ne može činiti. Vršila se dodatna vrsta političkog pritiska. Mislim da bi se Rusi trebali maknuti tog političkog pritiska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramljak je danas rekao kako možemo i bez Rusa, da i druge banke nude kredite. Mogu li to biti hrvatske banke? 

To je interesantno jer je guverner rekao i hvalio se kako je spriječio daljnje investiranje hrvatskih banaka i hvalio se kako je spasio hrvatski bankarski sustav, a sada se mimo guvernera koji je rekao da je spriječio katastrofu politički ponovno zagovara bankama 300, 400 milijuna kuna duga. Zanimljivo s obzirom na to da znamo kako su pravila HNB-a vrlo rigidna. HNB se dobro postavila ograničivši daljnje plasmane prema Agrokoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke očito ne treba puno nagovarati, sve one žele spasiti svoje velike klijente?

Da, ali postoje regulative koje govore da li mogu nešto dodatno reducirati. Postoje izjave guvernera da su to htjeli spriječiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi kažu da Agrokor kao koncern nije toliko bitno spasiti koliko tvrtke u zdravom stanju iz koncerna. Neki dan je objavljeno da je Ledo dužan devetnaest puta više od vrijednosti svoje imovine. Ima li tu spasa, što možemo očekivati u slučaju Jamnice i ostalih?

Što se tiče same proizvodnje, Ledo, Jamnica, Zvijezda i brojne druge tvrtke sigurno su zdrave kompanije, za njih je postojao interes i prije nego što je došlo do ovih turbulencija u Agrokoru, no ovaj dio jamstava i tri milijarde kuna neproknjiženih dugova, kao i ovaj Ledov dug bacaju novo svjetlo i uopće ne znamo kakva je financijska situacija u tim tvrtkama. Što se tiče same proizvodnje, sigurno će je biti i oni će nastaviti raditi, ali vjerojatno pod nekim novim vlasnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros ste govorili o stečaju, mislite li to i dalje nakon ovih sastanaka? 

Govorio sam u kontekstu da će Agrokor u ovom obliku teško opstati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik ste SDP-a, da li to znači da danas sukladno izjavi Arsena Bauka morate navijati za Željka Keruma u Splitu, jer SDP će podržati Keruma?

To je vrlo interesantno, nismo se čuli s kolegom Baukom. Razumijem podršku Bulju i Most-u, jer oni će vjerojatno na lokalnim razinama u budućnosti i surađivati, ali ovo u Splitu je vrlo interesantno. Svako ima određene simpatije, ako je to odluka lokalne organizacije, ja je onda podržavam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo