konkretne brojke /

Kuščević izašao s detaljima oko referendumskih potpisa: 'Isti podaci korišteni su u obje inicijative'

Image
Foto: Vijesti.hr / Matea Damjanović

Kuščević je kazao kako treba popraviti i zakon o referendumima koji ima puno manjkavosti

17.10.2018.
15:58
Vijesti.hr / Matea Damjanović
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević s direktorom APIS-a Sašom Bilićem drži konferenciju za medije povodom objave o provjeri potpisa za dvije referendumske inicijative, "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", koja je pokazala da nije skupljeno dovoljno potpisa.

Kuščević je kazao kako su se potpisi detaljno provjeravali kako se u dvojbu ne bi doveli rezultati kontrole te da je pregledano više potpisa nego što je inicijativa predala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po pitanju inicijative "Istina o Istanbulskoj" koja je predana s 377.635 potpisa, utvrđeno je 44.974 nevažećih potpisa. Kuščeviće je kazao kako je više od 8 tisuća potpisa duplo, preko 2 tisuće OIB-a navedenih uz potpise ne postoji u RB niti u drugim evidencijama, 420 osoba nije bilo punoljetno da bi dale potpis, 150 osoba nema hrvatsko državljanstvo, a 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa. 

Po pitanju inicijative "Narod odlučuje" koja je predala 405.342 potpisa, od kojih je obrađeno 412.325 potpisa, a ispravnih potpisa bilo 371.450, čak 40.865 potpisa je bilo neispravno, 7.6488 duplih potpisa, 365 osoba nije bilo punoljetno, 332 nisu hrvatski državljani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče drugog pitanja referendumske inicijative "Narod odlučuje" koja je predala 407.469 potpisa, a od kojih je ispravno 367.169 potpisa, čak 40.666 potpisa je neispravno, preko 7 tisuća potpisa je duplih, 321 osoba koja je potpisala referendumsko pitanje nisu hrvatski državljani, a 115 osoba je preminulo prije prikupljanja potpisa.

Proširili kriterij za provjeru potpisa

"Svjesni smo moguće neusklađenosti podataka uregistru birača i da neki potpisnik postoji i ranije u registru. Proširili smo taj kriteriji i uspoređivali ime prezime i OIB sa svim maticama u RH. Ti potpisi su se uvažili ukoliko su pornađeni u bilo kojoj državnoj matici bez obzira što ne postoji u popisu registra birača jer on može biti manjkav", kazao je Kuščević. 

"Mi smo kod ovih tri grupe potpisa našli veliki broj potpisa iz onih mjesta i sredina gdje uopće nije bilo prijavljeno prikupljanje potpisa, a što je obveza prema zakonu o referendumu. Svako mjesto gdje se prikuplja ptopis u roku 5 dana, mislim, mora prijaviti sve nadležnoj policijskoj postaji", kazao je.

"Znatan broj potpisnih lista je popunjen i potpisan istim rukopisom. I njih smo prihvatili ako su ispravni ime, prezime i OIB. Imamo veliki broj identičnih potpisnih lista u obje inicijative. To jasno upućuje da su se ti podaci koristili u obje inicijative, a nisu smjeli", kazao je Kuščević te poručio kako treba popraviti i zakon o referendumima koji ima puno manjkavosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo