Glasovanje o brexitu /

Kurelić o kaosu u Britaniji: 'Nakon najgoreg poraza u povijesti dogodit će se još jedan žešći paradoks'

Što možemo očekivati u Britaniji pravo je pitanje za dekana Fakulteta političkih znanosti Zorana Kurelića

15.1.2019.
23:00
VOYO logo

Težak poraz za Theresu May. Njezin sporazum o Brexitu, očekivano, nije prošao u britanskom parlamentu, ali ovako težak poraz nitko nije očekivao. Što možemo očekivati pravo je pitanje za dekana Fakulteta političkih znanosti Zorana Kurelića koji je gostovao u emisiji RTL Direkt. 

Očekivali smo da sporazum neće proći u britanskom parlamentu, ali ovakav poraz nitko nije očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da. Znali smo da će May izgubiti. Najgore što sm ja čuo tijekom dana je bilo da će izgubiti sa 225 glasa protiv. Ona je uspjela izgubiti s 230. Tijekom večeri se počelo govoriti kako će to biti najgori poraz u 100 godina, izgleda da je najgori poraz u povijesti parlamenta"

Zašto nije odmah ponudila ostavku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona bi trebala donijeti ostavku d anije donesen Fixed-term Parliament act, prije negdje osam godina, koji je promijenio izborno zakonodavstvo tako da ona sad ne mora dati ostavku. I bilo je jasno da neće. Ono što smo čuli od nje je zapravo bio pripremljeni govor. Ona je znala da će izgubiti" 

Vodi li ovaj poraz na glasovanje o brexitu i u poraz na glasanje povjerenju vlade?

"Upravo obrnuto. Dogodit će se još jedan žešći paradoks. Ona će imati najgori poraz ikad i drugi će dan doći pred parlament i taj isti parlament će reći da ima povjerenja u osobu koju je najgore porazio u povijesti parlamenta. Gotovo smo sigurni da će biti tako. DOP je već objavio da će glasati s njom. Cijela priča o prijevremenim izborima će pasti jer je očigledno da neće biti prijevremenih izbora". 

Zašto je Corbyn odlučio odmah ispucati taj adut prijevremenih izbora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mogao ne ispucati to. Bilo bi bolje da je čekao ponedjeljak da vidi što je plan B i da padne plan B. Taktizirao je najdulje što je mogao, ali kad imaš najveći poraz u povijesti ne možeš se suzdržati. Ona ga je sama već izazivala Corbyna jer je u govor rekla kako očekuje raspravu o nepovjerenju vladi. Zato je on toliko emotivno reagirao - iz srca. No, laburisti ipak neće dobiti". 

Je li to sad neka nova prilika za Theresu May?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nove prilike. Sve što se sad događa je bilo predviđeno. Znali smo da će May izgubiti da će ići glasovanje o nepovjerenju i gotovo smo sigurni da će proći". 

Što bi mogao biti plan B?

"To nitko ne zna. Ne može biti plan A. Ja mislim da je plan B trebao biti plan A. Oni su mislili ako izgube recimo oko 100, dakle da je duplo manji poraz nego što je, da pokušaju još jedanput izvršiti svojevrsni pritisak na EU i da im kažu: Čekajte ovo nije tako katastrofalan poraz, još malo popustite kod irske granice, možda možemo prevaliti cijelu situaciju. Nakon poraza od 230, već su se istelefonirali u Bruxellesu i rekli su: Mi nemamo što njoj za dati da ona okrene 230. Ne možeš izdati Irsku da dobiješ 100 članova parlamenta. Oni možda još mogu nešto tu mijesiti oko tog sporazuma, oko granice sa Sjevernom Irskom, ali tu velikog ustupka nema. Sigurno se neće bitno mijenjati sporazum. Male promjene ne znači ništa. Poraz je toliko strašan da EU uopće nema manevarski prostor." 

Je li drugi referendum nekakva izlazna varijanta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Englezi ne vole referendume. Oni će ići na referendum ako ga raspište parlament, kao što je bio slučaj i s ovim. U engleskom parlamentu nema većine nizašto. Pitanje je da li parlament ima jasan stav za bilo koju varijantu. Izgleda da nema. Tu smo blizu brzom Brexitu ako se parlament ne uspije očitovati. Prema onom što smo vidjeli je da je većina parlamentaraca protiv tvrdog Brexita. Oni su i protiv Therese May i protiv tvrdog Brexita. To će biti dinamika. Tek je počelo", zaključuje profesor Kurelić.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo