varaždinsko zelje /

Kupus u Europskoj komisiji: Hrvatska obranila varaždinsko zelje ali tako ga mogu zvati i Slovenci

Ni sa zapadnim susjedima nismo u ništa boljim odnosima, ako se ne svađamo oko Piranskog zaljeva, u sporu smo oko kobasica, kulena, vina, a već neko vrijeme svađamo se i zbog kupusa

2.10.2017.
22:20
VOYO logo

Cijenjeno varaždinsko zelje jednako tako zovu i svojataju i slovenski proizvođači pa je zelju opet morala presuditi Europska komisija.

I Hrvatska je dobila pravo, varaždinsko zelje može biti samo zelje iz Varaždina. Za to senzacionalno otkriće briselskim birokratima trebalo je dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da nema dovoljno nesuglasica između Hrvatske i Slovenije, i zelje je kamen spoticanja. Naši susjedi su od Europske komisije tražili pravo da se varaždinsko zelje proizvodi i u Sloveniji.

A da Slovenci bezobrazno svojataju ime ovog hranjivog povrća, smatra i Marija, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dozvoljavamo jednostavno da nam uzmu varaždinsko zelje. Sarma od varaždinskog zelja je najbolja na svijetu jer ima jako tanak list i domaćice ga jako volje jer se lako savija", rekla je Marija Cafuk.

Iako su se Slovenci grčevito borili za ime, na prvoj liniji obrane Varaždinskog zelja našla se europarlamentarka Marijana Petir.

"Ova odluka komisije predstavlja u konačnici i pobjedu Hrvatske u nizu besmislenih sporova koje je izazvala Slovenije i potvrđuje da je Varaždinsko zelje Hrvatsko, dakle tamo piše Varždinsko zelje proizvod je od zelja izveden od autohtone hrvatske sorte Varaždinski kupus", rekla je Petir.

Na Slovensku žalost, Europska komisija je odlučila da je područje proizvodnje „Varaždinskog zelja” ograničeno samo na područje unutar administrativnih granica
Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu nije kraj. Slovenci proizvode i Slovenski - Slavonski kulen, koji čak ni izgledom ne podsjeća na ponos Slavonije i smrtna je uvreda za svakog šokca.

"Rekao bih jedna salama s puno aditiva i s vrlo lošim mesom", kazao je Tomislav Galović, proizvođač Slavonskog kulena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci će kulen morati vratiti Slavoncima jer je definicija  zemljopisnog područja striktna.

"Vrlo jednostavno "Tri T", tradicija, teritorij, tipičnost, a koliko mi svi znamo Slavonija nije u Sloveniji", rekao je Galović.

Iako se razlikuju u samo 2 slova, Slovenija i Slavonija izazivaju kofuziju u susjednoj zemlji.

Slovenija je izgubila bitku i za sortu grožđa "teran" zbog čega je njihova vlada tužila Europsku komisiju. Ne sviđa im se što su dopustili da se u EU prodaje istarski teran pod nazivom "Hrvatska Istra  - teran", tako da je za pretpostaviti da će se boriti i za nazive kulena i kupusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nam Slovenci uzmu Varaždinski kupus, mi ćemo njima, Kranjsku kobasicu.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo