slučaj stigao do policije i dorh-a / Kupovali radove i za 1500 kuna? 'U dva slučaja pokrenuti su postupci protiv studenata'

Image
Foto: Twitter

'Mislim da nam je svima jasno kako se za 'ogledni primjerak rada' ne bi plaćali toliki iznosi'

4.10.2018.
13:54
Twitter
VOYO logo

"Naš glavni cilj je tvoj uspjeh" moto je pod kojim kroz Facebook stranicu Seminarski radovi djeluje tvrtka Qwerty d.o.o. Tvrtka je imala razrađen čitav pravilnik poslovanja, a nudili su razne usluge, među ostalima, izradu seminarskih, maturalnih i diplomskih radova. Iako se činilo kako svi znaju da ovakav biznis postoji i cvjeta a nitko ništa ne poduzima, u slučaju se dogodio nemali obrat. 

Sveučilište u Rijeci podnijelo je kaznenu prijavu protiv spomenutog društva i nepoznatih osoba. Policija je imala pune ruke posla, a iako je prijava kasnije odbačena, neki studenti nisu se olako izvukli – njihovi su fakulteti pokrenuli stegovne postupke, piše Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radovi nisu imenovani, a datoteke nose naziv po rednim brojevima tako da ih nije jednostavno pretražiti. Ono što ipak upada u oči je dokument s podacima o uplatama, kreću se u iznosima od 400 do 1.500 kn. Mislim da nam je svima jasno kako se za ”ogledni primjerak rada” ne bi plaćali toliki iznosi. Naime, seminarski i diplomski radovi javno su dostupni u knjižnicama (papirnate verzije), odnosno na servisima poput Dabar (e-oblik) te je nevjerojatno da biste platili tolike iznose za primjerice, uvid u način citiranja ili razradu ideje, a to je ono što su ispitanici tvrdili, ocjenjuje prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić.

Na temelju materijala koji im je dostavljen na CD-ima, dodaje, sastavnice su same mogle utvrđivati je li neki od navedenih radova dio njihovog korpusa diplomanata i seminarista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mi je poznato, do sada su u dva slučaja pokrenuti postupci protiv studenata", kaže Barić.

Barić je inače profesorica Pravnog fakulteta u Rijeci i stručnjakinja za ustavno pravo pa kaže da je kao pravnik bila svjesna teškoće podvođenja ovako elaboriranog sustava pod neko kazneno djelo, odnosno pod neku drugu odredbu pozitivnih propisa u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemoralno jest, ali je teško pravno zahvatiti. Cilj nam je bio sakupiti što više podataka, do kojih ne bismo mogli doći samostalnom istragom, a kako bismo pokušali zaustaviti tu praksu, sankcionirati postojeće ”prijestupnike” i poslali poruku da nećemo mirno gledati što se zbiva u društvu i samo slijegati ramenima", kaže Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo