MINISTAR GOSTOVAO U DIREKTU / Kujundžić o smrti dječaka: 'Nabavljamo analizatore, promijenit ćemo pravilnik'

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u RTL Direktu govorio je o smrti devetogodišnjaka iz Metkovića

19.12.2018.
22:40
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u RTL Direktu govorio je o smrti devetogodišnjaka iz Metkovića.

Osvrnimo se prvo na nalaz inspekcije koja je utvrdila da medicinsko osoblje nije adekvatno reagiralo i nije prepoznalo simptome kod dječaka koji je preminuo. Kakve sad mogu biti sankcije za te liječnike? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo pričekati da nalaz inspekcije dođe u pisanoj formi. Nalaz inspekcije još nemamo, a bit će gotov kada ćemo imati nalaz obdukcije.

Kada bi to moglo biti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U narednih nekoliko dana. Sve se može promijeniti, i pravilnici i zakoni i ustavi ali, nažalost, ne može se vratiti život djeteta. To je tragedija koja se dogodila i za razumjeti je bol i tugu roditelja, a i proteste građana koji prosvjeduju jer je umrlo dijete i s druge strane boje se za živote sebe i svoje djece. Kada smo došli prije dvije godine prepoznali smo da su tri dijela u Hrvatskoj ugrožena: jedno je dolina Neretve, drugo Makarska-Imotski-Vrgorac, a treće sjeverna Istra. Oni su ugroženi po pitanju dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite. Tada smo osigurali novac. Dnevna bolnica KBC-a Split je napravila u Zagvozdu dnevnu bolnicu koja bi ovih dana trebala početi raditi. U Metkoviću su malo sporiji, a u Istri nisu ni počeli.

Zakon ne dozvoljava da se liječnici koriste uređajem koji smo jučer pokazali u Direktu, a koji stoji od 3.000 do 30.000 kuna. To je zabranjeno na temelju zakona iz 2003., a možda je takav uređaj dječaku mogao spasiti život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicina nije tako jednostavna. Kada bi se s jednim aparatićem ili jednom pretragom postavile dijagnoze i liječili ljudi, onda bi sve bilo lako. Ovdje se radi o nečemu drugome, a ne samo o jednom testu. I ako je bilo indikacije, što treba dokazati, onda je dijete trebalo uputiti u jedan sat udaljenu bolnicu. S druge strane, ravnatelj Doma zdravlja Metković mi je rekao da laboratorij radi subotom, a subotom poslijepodne i nedjeljom je u pripravnosti. Mi smo reagirali i u tom smislu jer smo u pilot-projektu gdje za otoke, na 12 lokacija, nabavljamo analizatore, ali ne samo za upale nego i za druge stvari. 

Hoćete li promijeniti pravilnik koji kaže da liječnik ne smije obaviti ono što čovjek sam sebi može napraviti. Recimo ono što radi dijabetičar kada si mjeri dijabetes. To u ovom slučaju ne smije liječnik nego mora biti ovlašteni biokemičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine bio je pokušaj promjene pravilnika, ali tada je ta promjena pala na savjetovanju. 

Tko opstruira tako logičnu promjenu? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo poštovati proceduru. Krenuli smo u pilot projekt i nabavit ćemo analizatore za otoke, a vjerujem u vrlo skoro vrijeme, kad pilot-projekt prođe, da će za to vrijeme proći i pravilnik. Hrvatska medicina mora pratiti svjetsku medicinu i ispravljati ono što imamo loše ili zaostalo u svome sustavu.  

Imali smo i problem u Zaprešiću zato što T2 tim ne smije pružiti pomoć čovjeku koji umire. Jeste li to promjenili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administracija nije problem samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. No, u Hrvatskoj moramo podignuti i pojedinačnu odgovornost i to neovisno o kojoj razini govorimo. Nije tajna samo u zakonima, pravilnicima i administraciji. Tajna je u svima nama i u tome tko što, kako i kojom kvalitetom radi i zato ćemo vidjeti što će pokazati inspekcija. 

Ovdje govorimo o konkretnim zakonima i pravilnicima koji su nešto branili...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To treba mijenjati. Ono što je zastarijelo, što ne valja treba mijenjati i na tom tragu mijenjamo i idemo s pilot projektom i kupujemo analizatore. Sada je raspisan tender za otoke. To će uzeti nekoliko mjeseci, ali do ljeta bi ih trebali imati. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo