Priprema ih za samostalnost / Kuhao je za Grabar-Kitarović, a sad pomaže osobama s teškoćama: 'To me čini sretnim'

Image
Foto: Facebook

Najviše radi s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi. On i kolege radili su i sa štićenicima Caritasovih domova

28.1.2020.
17:05
Facebook
VOYO logo

Poznati kuhar već 12 godina pomaže onima kojima je to najpotrebnije. Vedran Habel kuhao je i za bivšega predsjednika Stjepana Mesića i za Kolindu Grabar-Kitarović, ali kaže, ovo što sada radi - više ga ispunjava. 

Osnovao je Udrugu nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) kroz koju pomaže osobama s invaliditetom, autizmom, slabovidnošću, u globalu svim osobama koje imaju neke zdravstvene teškoće. Radi s djecom od 5 godina pa sve do osoba treće životne dobi. Na radionicama ih uči kuhati i pripremati razna jela, od slanih do slatkih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova priča traje već 12 godina. Počeo sam 2008. Nekako je sve počelo tako da sam htio pokušati raditi s osobama s invaliditetom. Mene to ispunjava, čini me sretnim. I oni super reagiraju, jedva čekaju svaku radionicu. Ne izostaju ni s jedne", rekao je organizator i poznati kuhar Vedran Habel za Vijesti.hr.

Objasnio nam je kako u svim projektima i radu s osobama s teškoćama želi postići da nauče nešto, da jednog dana djeca kad završe srednju školu, mogu raditi u hotelima te da se mogu brinuti sami za sebe. Najviše rade s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, tako su radili i sa štićenicima Caritasovih domova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim da rade za 3000 ili 4000 kuna plaće"

"Potreba za radnicima u ugostiteljstvu je velika. Želimo im osigurati da jednog dana budu samostalni, da ovise samo o sebi i da se zaposle u tom sektoru. Draže mi je to nego da rade za 3000 ili 4000 kuna plaće. Svi mogu pronaći svoje mjesto, bilo da su kuhari, da rade na recepciji, da dižu rampu, prodaju ulaznice i slično", kazao je Habel. 

Bitno im je i da djeca ne postanu "socijalni slučaj". A Vedran je ostvario i svoj san koji traje još od 2013. godine, 14. veljače otvara se prvi Ugostiteljsko-edukativni centar inkluzije za osobe s invaliditetom na površini od 400 četvornih metara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiramo, kad se otvori Centar, svaki tjedan organizirati po jednu gala večeru. Radionice će onda vjerojatno biti svaki dan. Do sada je kroz radionice prošlo barem 100 djece, iskreno, nisam brojio. Ipak je tu u pitanju 12 godina rada s njima. Učio sam raditi sa svim skupinama, pokušavam biti što bolji", objasnio nam je kuhar. 

Radionice se trenutno održavaju u Novoj Vesi u Zagrebu i Brestovcu Orehovičkom. Centar će biti u Jarunskoj ulici u Zagrebu. Specijalitet koji rade je zlevka, s doslovno svačim: šunkom, sirom, piletinom, hamburgerom, čokoladom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vi možete pomoći

"Mislio sam u jednom trenu odustati, bilo je to prije 5 ili 6 godina. Ali sad shvaćam da želim nešto ostaviti za sobom, da ako radim nešto ispravno. da onda treba duže vrijeme. Želim da sve bude neovisno o meni", zaključio je Habel.

Objasnio je i kako je pet puta teže raditi s takvim osobama, ali on ne radi s njima da bi mu rekli "hvala" već zato što ga taj rad ispunjava. Na kraju, kad nauče pripremati jela, sve se isplati. Sav trud, rad i znoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao nam je kako im je potrebna i financijska pomoć. Ako želite da se ova lijepa i plemenita priča nastavi, možete donirati novac na sljedeći broj računa:

Žiro račun udruge UNUO: HR1824840081105235485.

Sve ostale informacije možete dobiti u udruzi ili na e-mailu udrugaunuo@gmail.com. Njihov rad možete pratiti preko službene ili Facebook stranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo