KRSTIČEVIĆ TVRDI DA NE ZNA ZA AMERIČKI NON-PAPER KOJI JE VIDJELA CIJELA HRVATSKA: / 'Moje odgovornosti nema'

Image
Foto: N1 screenshot

Ministar obrane kaže kako nema financijske štete ni obaveze te kako nije vidio non-paper dokument

10.1.2019.
10:30
N1 screenshot
VOYO logo

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je uoči sjednice Vlade probleme s nabavom borbenih aviona od Izraela čija delegacija danas dolazi u Zagreb.

"Moje odgovornosti nema", rekao je ministar Krstičević o ključnom projektu njegova resora koji je neslavno propao. "Ova Vlada je sve napravila, ali nema ugovora, nismo ga potpisali, nema financijske štete niti obaveze", rekao je Krstičević, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Delegacija Izraela dolazi danas, sastanak počinje u 12.30, pripremio sam se i vidjet ćemo što će Izrael reći po tom pitanju. To je bila njihova odgovornost, dobili su predodobrenje, trebali su dobiti konačno odobrenje", rekao je Krstičević i dodao kako Izrael mora reći jesu li u stanju ispuniti dogovor ili ne.

Image
PLENKOVIĆ KOMENTIRAO AVIONE: /

'Nema ugovora, nije potpisan, pa nema ni štete za Hrvatsku'

Image
PLENKOVIĆ KOMENTIRAO AVIONE: /

'Nema ugovora, nije potpisan, pa nema ni štete za Hrvatsku'

Kaže da nije vidio non-paper

Premda je Obris jučer objavio dijelove non-paper dokumenta u kojem SAD upozorava Hrvatsku na određene probleme s kupnjom zrakoplova, Krstičević kaže da ga nije vidio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorio sam istinu, mi smo ozbiljna država, Hrvatska posjeduje službenu usmenu i pismenu korespondenciju, ona je za mene relevantna i ima težinu", rekao je. Dodao je kako je predodobrenje SAD-a bilo uvjet na natječaju i da su Izrael i Grčka imale.

Ne vidi svoju odgovornost i ne slaže se sa zahtjevima oporbe da ode s mjesta ministra. "Moje odgovornosti nema. Moja je odgovornost da smo ja i tim MORH-a učinili sve da Hrvatska kroz međunarodni natječaj dobije avion koji treba Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je ogroman proces, nije lagan'

Kazao je kako oporba može to reći te kako je to legitimno, ali kako Hrvatska nije ništa pogrešno napravila. "Postavili smo sva pitanja i dobili smo jamstva. Država Izrael sada treba reći može li ta jamstva osigurati. Mi kao kupac niti smo mogli niti smo utjecali na bilo kakav način", rekao je.

Na pitanje je li Hrvatska tražila novčana jamstva od Izraela, odgovorio je: "Ovo je ogroman projekt, za jednu državu to nije lagan proces. Ova Vlada je ušla u rješavanje problema na jasan i transparentan način, upravo smo zbog složenosti išli u natječaj s državama... Države preuzimaju odgovornost za realizaciju posla i u tom slučaju države su te koje daju jamstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i aktualno stanje u zrakoplovstvu. "Situacija s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom s avionima MiG-21, s modernizacijom, ugovori su potpisani 2013., trebali su letjeti do 2024. Činjenica je da ne lete, da su na zemlji. Hrvatska ima samo ispravna tri zrakoplova MiG 21. Zašto je remont napravljen, dan novac, a avioni ne lete?", rekao je Krstičević.

"Hrvatskoj je ratno zrakoplovstvo potrebno, i mi ćemo ga sigurno imati, u to sam uvjeren", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo