KRSTIČEVIĆ O IZBORU IZRAELSKIH F-16: / 'Donijeli smo povijesnu odluku, ključno je strateško partnerstvo s Izraelom'

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

"Jednoglasno smo donijeli odluku. Mislim da smo odlučili realno, odgovorno.

28.3.2018.
10:07
Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
VOYO logo

Komentirajući jučerašnju odluku o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kazao je da taj projekt jamči sigurnost i suverenitet Republike Hrvatske.

Image
VIJEĆE ZA OBRANU ODLUČILO - HRVATSKA NABAVLJA IZRAELSKE AVIONE STARE TRI DESETLJEĆA: /

'Odluka je bila jednoglasna'

Image
VIJEĆE ZA OBRANU ODLUČILO - HRVATSKA NABAVLJA IZRAELSKE AVIONE STARE TRI DESETLJEĆA: /

'Odluka je bila jednoglasna'

"Donijeli smo veliku odluku. To je povijesna odluka o zadržavanju sposobnosti nadzora zračnog prostora, zadržavanje tradicije borbenog zrakoplovstva. Mislim da je to ogroman iskorak za hrvatsku vojsku", rekao je Krstičević gostujući u emisiji "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljali iskustva šest zemalja

"Mislim da je proces bio dug. Godinu dana. Proces smo vodili vrlo sustavno. Ova odluka je odgađana 15 godina zbog nedostatka jedinstvene vizije za razvoj te sposobnosti hrvatske vojske i zbog smanjenog proračuna", kazao je.

Krstičević je otkrio i tijek proces nabave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije smo otišli u Češku, Mađarsku, Rumunjsku, Izrael, Grčku, Poljsku, da vidimo kako su drugi riješili taj problem. Prikupili smo sva i pozitivna i negativna iskustva. Nakon toga smo izradili taktičko-tehničku studiju. Struka u ratnom zrakoplovstvu je odredila da nam je potrebno 12 zrakoplova, 10 jednosjeda, dva dvosjeda i simulator. Minimalno, koliko je potrebno za sigurnost Hrvatske", naglasio je.

Ogroman tehnološki iskorak Hrvatske vojske

Kazao je da je bilo nekih dvojbi, ali da se sve razjasnilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć smo se sastali, bilo je jako puno pitanja i evo opet smo jednoglasno donijeli odluku. Ovo je bilo natjecanje. Mislim da smo odlučili realno, odgovorno. Mislim da hrvatska vojska radi ogroman tehnološki iskorak", rekao je dodavši da je riječ i o investiciji jer se uspostavlja strateško partnerstvo s Izraelom.

Osvrnuo se i na kritike da je riječ o starim i polovnim avionima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek su u procesu donošenja odluka ljudi koji različito misle. Četiri ključna paramentra za odabir bila su: strateško partnerstvo, sposobnost aviona, financijski dio i investicije. Kad gledamo financijsku stranu, ponuda države Izreal je tri milijarde. Ponuda švedskog Grippena 8,5 milijardi. To su još dva Pelješka mosta. Možemo li mi u ovom trenutku to napraviti", retorički se zapitao ministar obrane.

Image
Foto: AFP

"Naši piloti radit će s najboljima"

Na kraju je ustvrdio da je F-16 Barak vrhunski borbeni zrakoplov, kakvih ima mnogo u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je jako važno u ovom projektu - mi dobivamo mentora. Od države Izrael dobivamo operativno iskustvo. Iskustvo u logistici, održavanju. Naši piloti, koji imaju iskustvo bit će u prilici da budu s najboljima, s najiskusnijima. Mislim da je to veliki dobitak za hrvatsku vojsku. Dobit ćemo nove sposobnosti. Mogućnost još većeg obrazovanja", zaključio je Krstičević gostujući na Hrvatskom radiju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo