KRŠENJE SAMOIZOLACIJE KAŽNJAVALI S NAJMANJE 8000 KN: / Otkriveno koliko je država 'zaradila' temeljem postupanja Sanitarne inspekcije

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovlasti sanitarne inspekcije su proširenje na kontrolu provedbe Odluka stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti

12.5.2020.
17:27
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata od 15. ožujka do 9. svibnja prijavila je 1.614 ljudi za kršenje mjere samoizolacije, od čega su izdana 82 prekršajna naloga temeljem koji su naplaćene kazne, doznaje N1.

U prvoj fazi koja je trajala od 1.veljače do 14. ožujka 2020. rad inspekcije bio je usmjeren na službene kontrole osoba koje ulaze u Hrvatsku i u tom razdoblju izdano je 11.963 rješenja koja su se odnosila na donošenje mjera kojima se osobi određuje zdravstveni pregled, te mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je nakon što je ministar zdravstva 14. ožujka donio Odluku o posebnoj sigurnosnoj mjeri izolacije osoba u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru svim osobama koje su iz rizičnog područja ulazile u RH davala letak na granici o stavljanju osoba u samoizolaciju.

U tom fazi aktivnosti sanitarne inspekcije bile su usmjeren na nadzor osoba koje krše propisanu mjeru samoizolacije. Nadzor su inspektori provodili u suradnji s policajcima i do 9. svibnja Državni je inspektorat obradio 1.614 prijava. U njih 802 nije bilo elemenata postupanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naplaćeno 264 tisuća kuna

Ukupno su izdana 676 usmena rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja (ukupno uloženo 66 prigovora na prekršajne naloge) i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada ukupno naplaćeno 245.975,00 kuna.

Izrečene su 24 mandatne kazne (kazne izdane i naplaćene na licu mjesta) od čega je 5 naplaćenih u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Evidencija se ne vodi po županijama, već po Područnim uredima, te je sveukupno kršenja mjera izolacije: PU Osijek 31, PU Rijeka 62, PU Split 36, PU Zagreb 36, PU Varaždin 52.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je na snagu stupio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovlasti sanitarne inspekcije su proširenje na kontrolu provedbe Odluka stožera koje se smatraju posebnim sigurnosnim mjerama za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, pojasnili su iz Državnog inspektorata za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo