radnici zatečeni i zbunjeni / Kronologija najava gašenja Rafinerije Sisak: neizvjesna budućnost pogona o kojemu mnogima ovisi egzistencija

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Ine su izvijestili da je pripremeljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine

23.1.2018.
15:40
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković prošlog tjedna rekao da se u odluci Ine o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj Rafineriji radi o poslovnim odlukama kako bi ta naftna kompanija bila učinkovitija, radnici Rafinerije ostali su zatečeni i zbunjeni najavom Inine uprave uz komentar kako ih nitko o tome nije obavijestio.

Iz Ine su izvijestili da je pripremeljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon toga, dužnosnici Mosta su na konferenciji ocijenili kako je Vlada RH tražeći izlaz u slučaju Rafinerije nafte Sisak, kao i u slučaju Petrokemije, napravila loš kompromis te su utvrdili kako još nije poznato kada i gdje su dogovorene organizacijske promjene koje uključuju i višak radnika, a koje su navodno usuglašene s Vladom.

Na informacije o organizacijskim promjenama oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je kazala kako bi zatvaranje Rafinerije nafe Sisak imalo teške posljedice za sisačko stanovništvo, dodavši kako je potrebno učiniti sve što je moguće kako bi se rafinerija spasila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačko-moslovački župan Ivo Žinić poručio je u ponedjeljak kako županija neće dopustiti gašenje proizvodnje u sisačkoj Rafineriji, već će se zauzimati za nastavak primarne proizvodnje i zadržavanje radnih mjesta, jer bi gubitak bilo kojeg radnog mjesta značio veliki gubitak za Sisak i županiju.

Budući da ovakva odluka nije prva u nizu sličnih te da je sudbina radnika i postrojenja Rafinerije Sisak već godinama neizvjesna, podsjetimo na kronologiju dosadašnjih najava o prestanku rada rafinerijskih aktivnosti u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listopad 2011. – Iz Ine stiže obavijest u vezi medijskih napisa o zatvaranju sisačke rafinerije nakon požara koji je izbio u lipnju iste godine. Uprava je tada izvijestila kako nema zatvaranja rafinerije nafte u Sisku niti se isto planira. Naglašavaju i da Uprava nije predlagala zatvaranje sisačke rafinerije Nadzornom odboru ili dioničarima kompanije.

Rujan 2014. - Nakon višegodišnjih analiza i medijskih spekulacija, pisalo se kako bi nacionalna naftna kompanija Ina trebala donijeti odluku o budućnosti svojih rafinerija, a tada najizglednija odluka bila je ona o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinerija nafte u Sisku tako bi faktički prestala postojati, skladišni kapaciteti bili bi prenamijenjeni u logističko-distributivni centar, a na ostatku prostora bila bi pokrenuta neka nova proizvodna djelatnost te tako umanjeni negativni efekti gašenja prerade nafte.

Listopad 2014. -  Sedam sati trajala je sjednica Nadzornog odbora Ine na kojoj je glavna tema bila najavljeno gašenje Rafinerije Sisak. Nadzorni odbor je nakon svega jednoglasno zaključio da bi MOL i Vlada RH, kao dva najveća dioničara, trebali postići dogovor o strategiji i obostrano prihvatljivom modelu korporativnog upravljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon duge i burne sjednice Nadzornog odbora Ine odlučeno je kako se, zasad, neće odlučivati o zatvaranju rafinerije u Sisku.

Siječanj 2015. – Objavljeno je kako Rafinerija nafte u Sisku obustavlja proizvodnju jer više nema zaliha domaće nafte. Potvrdila je to i Ina, objasnivši da je riječ o privremenoj mjeri koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti otpuštanje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosinac 2015. - Više od 200 radnika Rafinerije nafte Sisak okupilo se ispred upravne zgrade rafinerije na prosvjedu zbog toga što su 72 radnika u proizvodnji dobili otkaze. Poručili su političarima da MOL gasi rafineriju dok oni raspravljaju o podjeli funkcija.

Listopad 2016. - Ministar zaštite okoliša i energetike iz redova Mosta Slaven Dobrović potvrdio je u srijedu novinarima ispred Vlade kako će se u neko doba Rafinerija nafte u Sisku ipak morati zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti, vidjet ćemo što i kako, ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta, dakle strateški pristup, to je definitivno od državnog interesa, međutim mora se govoriti i o uvjetima upravljanja Inom", istaknuo je Dobrović.

Listopad 2016. - Bez znanja hrvatskih članova Nadzornog odbora i Uprave Ine, 600 tona domaće nafte željeznicom je prevezeno u riječku, umjesto u sisačku rafineriju, što je izazvalo prosvjede u Sisku i oštre reakcije na političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić tada je izjavio da je MOL-u u interesu zatvaranje sisačke rafinerije, a da je slika drugačija kada se gledaju interesi Hrvatske i Ine.

Iz Ine su, pak, izvijestili da odluka o zatvaranju sisačke rafinerije nije donesena te kako se u sklopu predloženog poslovnog plana razmatraju moguće opcije za Rafineriju nafte Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je, pak, sve parlamentarne stranke da usuglase stavove u odnosima s MOL-om vezano za sisačku Rafineriju i Inu općenito, naglasivši potrebu postizanja nacionalnog konsenzusa i zajedništva po tom pitanju.

Odgovor na pitanje kako i u kojem smjeru će se razvijati neizvjesna sudbina sisačke Rafinerije, čini se, i dalje ostaje u rukama onih čija egzistencija ne ovisi o zatvaranju rafinerijskog pogona u Sisku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo