Grad budućnosti / Križevci - grad šampion EU fondova: 'Cilj nam je do 2030. godine postati energetski neovisan grad'

Cilj im je postaviti solarne panele na javne zgrade, energetski ih obnoviti i poticati građane da koriste obnovljive izvore energije

10.11.2018.
19:32
VOYO logo

Križevci žele do 2030. godine postati energetski neovisan grad. Cilj je postaviti solarne panele na javne zgrade, energetski ih obnoviti i poticati građane da koriste obnovljive izvore enegije.

Prvi je to grad u Hrvatskoj kojem je pošlo za rukom da građani sudjeluju u financiranju solarne elektrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Križevcima se gradi na mnogim lokacijama. Na više od 5 tisuća četvornih metara osnovne škole postavlja se toplinska izolacija, LED rasvjeta i solarni paneli. Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, sufinanciran je iz EU fondova s ciljem uštede od 58 posto u toplinskoj energiji.

Prije dva mjeseca u pogon je puštena i prva solarna elektrana u Hrvatskoj koju su financirali građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina energije se potroši na licu mjesta, ono sto se ne potroši ide u mrežu. Vuče se dalje energetska energija iz mreže. Sad planiramo još dodati električne baterije i punionicu za električna vozila tako da imamo vise vlastite energije potrošene na vlastitom objektu“, rekao je Robert Pašičko iz Zelene energetske zadruge.

Nalazi se na krovu zgrade Razvojnog centra i tehnološkog parka u kojem je smješteno 30 tvrtki s preko 250 zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je prehrambena industrija, metaloprerađivačka industrija, drvna industrija i IT sektor“, kazao je Tihomir Hodak, direktor Razvojnog centra i Tehnološkog parka u Križevcima.

„S tvrtkama koje posluju u parku završeni studenti odmah rade kod njih preko projekata i drugih varijanti", izjavio je Marijan Sever, vlasnik tvrtke za konstrukciju i proizvodnju elektroničnih uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nataša Krlovčec iz Križevaca smatra da je šire tržište prilika da u Križevcima nađu nove ljude koji su voljni učiti i raditi te sudjelovati na projektima.

Križevci nude i niže cijene građevinskog zemljišta nedaleko centra kao i komunalnog doprinosa za mlade obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"568 kvadrata smo kupili, to će biti dovoljno za jednu malu kućicu na kat, ništa preveliko ali dovoljno za obitelj", rekla je Nataša.

Radi se i na infrastrukturi - asfaltira se 10 kilometara ceste kao i pješačko-biciklističke staze. I to za sigurnost u gradu od 21 tisuću stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u čemu je tajna uspjeha Križevaca?

Tajna uspjeha leži u tome što se oko određenih pitanja uključuju sami građani. Križevci su prvi grad u Hrvatskoj u kojem su se građani aktivirali i to po pitanju energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Direktnim uključivanjem građana gradimo grad za građane i želimo jasno i transparentno dati do znanja gdje se troši njihov novac i koji su jasni benefiti građana od novca koji su zaradili", kazao je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Križevci su u tri godine povukli 70 milijuna kuna iz EU fondova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako, proglašeni su šampionom EU fondova, a gradonačelnika posebno raduje niz različitih društvenih aspekata i područja od ulaganja u socijalno-poduzetničku infrastrukturu, u osnovno školstvo, vrtiće te naravno energetiku i energetsku učinkovitost

Rajn je poručio i da su Križevci iznimno pogodan grad za život, infrastrukturno odlično povezan, Zagreb je na pola sata te je jedan od najsigurnijih gradova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulažemo u vrtiće, dostupnost zdravstvene njege, ulaganje u osnovno školstvo i naravno gradimo modernu zajednicu gdje uključujemo građane u aktivno odlučivanje u svim politikama grada", poručio je gradonačelnik.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo