KRENULA U KAMPANJU: / Pusić službeno objavila kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a

Image
Foto: izvor: vesnapusic.com

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas je i službeno objavila kandidaturu za glavnu tajnicu Ujedinjenih nacija te otvorila posebnu web-stranicu o svojoj kandidaturi, piše N1.

5.4.2016.
10:41
izvor: vesnapusic.com
VOYO logo

Novog glavnog tajnika Opća skupština UN-a imenovat će na prijedlog Vijeća sigurnosti koncem ove godine.

Image
LONDONSKI INDEPENDENT: /

Vesna Pusić ima sasvim pristojne šanse doći na čelo UN-a

Image
LONDONSKI INDEPENDENT: /

Vesna Pusić ima sasvim pristojne šanse doći na čelo UN-a

Vrijeme za ženu na čelu UN-a

Lani je u kolovozu New York Times napisao kako je došlo vrijeme da u sjedištu UN-a čelno mjesto zauzme žena. Kao moguće kandidatkinje tada se spominjalo Talijanku Federicu Mogherini, povjerenicu za vanjsku politiku EU i Francuskinju Christine Lagarde, šeficu MMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je i Pusić iskazala ambiciju za odlazak na tu dužnost, bivša vlada u rujnu je, na zatvorenom dijelu sjednice, donijela odluku da ju kandidira, a bivši premijer Zoran Milanović poslao je početkom studenoga njezinu kandidaturu u New York.

Odluku trebala donijeti nova Vlada?

Međutim, problem je nastao jer UN priznaje valjanost jedino onih kandidatura koje su pristigle nakon 15. prosinca prošle godine, odnosno od dana kada je svim članicama odaslan službeni poziv za prijavu kandidata. Ipak,Milanović je mogao ponovno kandidirati Pusić u siječnju ove godine dok je još bio na čelu tehničke vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u rujnu prošle godine kazala je kako je odluku o hrvatskom kandidatu trebalo prepustiti novoj Vladi.

"Neću ići protiv nacionalnog kandidata, ali smatram da on mora imati široku potporu, gotovo na razini nacionalnog konsenzusa. Nije riječ o međunarodnom natjecanju ili javnom pozivu na koji bi se javio bilo koji kandidat pa ova odluka nije dobra i bojim se da će stvoriti razdor u zemlji", rekla je tada Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOBRO ZA HRVATSKU /

Grabar-Kitarović podržava kandidaturu Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo