Krenula nova pravila igre: Što možete očekivati od doktora, bolnice, hitne?

Od ovog ponedjeljka primjenjuje se novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i bolničko liječenje kako bi se smanjile liste čekanja i uštedio proračunski novac.

2.9.2013.
12:46
VOYO logo

Za bolovanja će biti mjerodavni isključivo liječnici obiteljske medicine i morat će biti potkrijepljeni nalazima, a propisivat će se jeftiniji generički lijekovi. Želiti li skuplje, morat će doplatiti.

Pretrage prije operacija obavljat će domovi zdravlja

Postavljanje dijagnoze, liječenje pacijenata i praćenje kroničnih bolesnika prebacuje se na liječnike primarne zaštite, a prijeoperativne pretrage više se neće obavljati u bolnicama, nego u domovima zdravlja, što mnogi liječnici podupiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U načelu dobar pokušaj HZZO-a da neke stvari dovede u red. Za pacijente će biti manje nepotrebnog čekanja od jednog do drugog odjela. Također, moći će preciznije pratiti koliko tko od nas svojim upućivanjima financijski opterećuje ovaj sustav'', smatra dr. Leonardo Bressan iz Hrvatske koordinacije obiteljske medicine, javlja HRT.

Bolnički liječnici više ne daju preporuke za bolovanje

Bolnički liječnici moći će davati preporuke za terapiju ili lijek, ali ne i za bolovanje. HZZO će i dalje kontrolirati nalaze, što katkad dodatno opterećuje rad liječnika, ali predsjednica Obiteljske medicine u Hrvatskom liječnikom zboru dr. Lidija Gović-Golčić kaže da se odgovorni liječnici nemaju čega bojati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da savjesno i odgovorno vodimo naša bolovanja, pratimo pacijente koji su na bolovanju. Sigurno da će biti određenih kontrola, ali da smo mi odgovorni za kompletno praćenje, zatvaranje bolovanja, također podupirem i smatram da je to u redu'', rekla je.

Na recept će se dobivati samo najjeftiniji generički lijekovi

Pokušat će se smanjiti i neracionalna potrošnja lijekova propisivanjem najjeftinijih generičkih lijekova, što neće ugroziti liječenje pacijenata, tvrdi dr. Gović-Golčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Smatram da razlika između generika i originala zaista ne postoji i da zbog uštede u cijelom sustavu podržavamo propisivanje generičkih lijekova'', kazala je.

S jednom uputnicom na sve pretrage

Novost je što će bolesnik upućen na hitni bolnički prijem s jednom uputnicom u sedam dana obaviti sve potrebne pretrage, a hitnu medicinsku pomoć će se kao i do sada moći dobiti bez uputnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo