Reaktivacija sustava / Kreće zdravstvo za sve: Liječnici i pedijatri otkrili su nam na što se pacijenti moraju pripremiti

Prije svega najvažnije je dolazak liječniku najaviti telefonom i sve to kako bi se izbjegla gužva i grupiranje pacijenata

3.5.2020.
22:00
VOYO logo

Od sutra otvara se zdravstvo za sve - iako susret s liječnicima još dugo neće biti onakav kakvog pamtimo. 

Velik je to izazov za hrvatsko zdravstvo koje je i do sada bilo preopterećeno. Obiteljski liječnici i pedijatri otkrili su nam na što se pacijenti moraju pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjerenje temperature i dezinfekcija ruku na ulazu u dom zdravlja. Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštivanje sigurnosnog razmaka.

U čekaonici se u jednom trenutku može nalaziti najviše 5 osoba, a razmak među njima mora biti dva metra. Liječnici će preglede organizirati tako da je vremenski razmak između dvoje naruđenih pacijenata najmanje 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega najvažnije je dolazak liječniku najaviti telefonom i sve to kako bi se izbjegla  gužva i grupiranje pacijenata.

"Lijepo molim pacijente da prije nego što dođu moraju se javiti obiteljskom liječniku telefonom, bit će pozvani u tono određeno vrijeme i bitno je da točno tada i dođu. Bitno je da nakon svakog pacijenta prozračimo ambulantu i očistimo radnu površinu", rekla je liječnica obiteljske medicine Ljubica Lazić Vuletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici obiteljske medicine pregledavat će i one pacijente koji su imali zakazane  preglede, a zbog pandemije ih nisu uspjeli obaviti.

"Ako procijenimo da mu i dalje treba specijalistički pregled naručit ćemo ga za bolnicu, ako procijenimo da ne treba pregled sad i odmah stoji nam na raspolaganju uputnica A5. Molim pacijente koji su kroničari, a da im je zdravstveno stanje regulirano nemojte doći, koristite telefon, e mail", rekla je Vuletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strah nas je i nije nas strah"

Ista pravila vrijede i u pedijatrijskim ordinacijama.

"Što se tiče dolaska preporuča se jedan roditelj uz jedno dijete. Bilo kakva briga da nešto nije kako treba biti neka kontaktiraju pedijatra, a onda u razgovoru vidjeti je li taj pregled nužan taj dan odmah, kasnije ili neki drugi dan", rekla je pedijatrica Martina Krmek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz povećane mjere opreza svoj su posao cijelo ovo vrijeme obavljale patronažne sestre. U posljednjih mjesec i pol dan obavile su 2.500 posjeta najmlađima.

"Strah nas je i nije nas strah. Jer ne znamo što smo pokupili u jednoj kući i nakon toga idemu u drugu kućnu posjetu. Nije, jer mi moramo pokazati, educirati i odgojiti naše korisnike kako da zbrinjavaju sebe i druge", kazala je patronažna sestra Doma zdravlja Zagreb Centar Jasmina Nemec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strpljenje i odgovorno ponašanje od sutra trebaju imati i liječnici i pacijenti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo