tko voli, nek' izvoli /

Kreće rasprodaja državnog luksuza: u ponudi je i Titova vila, koja vjerojatno odlazi u ruke Rusima

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Jedna zanimljiva anegdota kaže kako je vila Čingrija tijekom drugog svjetskog rata ugostila i jednog od nacističkih glavešina te zapovjednika ratnog zrakoplovstva Luftwaffea Hermanna Göringa

27.9.2017.
10:48
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Država kreće s rasprodajom luksuznih vila na jugu u državnom vlasništvu. Već do kraja rujna Ministarstvo državne imovine će najvjerojatnije oglasiti prodaju na međunarodnom natječaju, a među desetak objekata nalaze se i dvije dubrovačke vile, vila Čingrija i Titova vila u Kuparima, piše Slobodna Dalmacija. 

Nije tajna da je za vilu Čingriju već poznat budući vlasnik, dok će se za Titovu vilu još vidjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar državne imovine Goran Marić upravo je tijekom boravka u Dubrovniku, nakon sastanka s dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem, objavio kako je s gradonačelnikom postignut dogovor o sudbini vile Čingrije za koju je već bio pripremljen natječaj za prodaju. Država bi za nju trebala tražiti oko dva milijuna eura, dok iznos koji će se tražiti za Titovu vilu još nije poznat. 

Image

Država počinje s rasprodajom luksuznih vila: u ponudi i Titova vila te ona bivšeg dubrovačkog gradonačelnika

Image

Država počinje s rasprodajom luksuznih vila: u ponudi i Titova vila te ona bivšeg dubrovačkog gradonačelnika

Vilu Čingriju izgradio je još početkom 20. stoljeća bivši dubrovački gradonačelnik Pero Čingrija. Vila koju je izgradio imala je privatnu plažu, u kamen uklesane skaline i stihove. Postala je okupljalište vodećih intelektualaca onog doba, a tijekom Drugog svjetskog rata bila je sjedište njemačke uprave Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna zanimljiva anegdota kaže kako je vila tijekom drugog svjetskog rata ugostila i jednog od nacističkih glavešina te zapovjednika ratnog zrakoplovstva Luftwaffea Hermanna Göringa, koji je u Trećem Reichu bio dogovoreni nasljednik Hitlera. 

Nakon rata vila je neko vrijeme bila luksuzni smještajni i ugostiteljski objekt, iznajmljivala se strancima, a zatim je ustupljena Hrvatskoj radioteleviziji, koja je tu imala sjedište dubrovačkog dopisništva i odjela Odašiljači i veze.

Bivši gradonačelnik Andro Vlahušić Čingriju je zamislio kao ključni objekt buduće pješačke zone te je s bivšim potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem dogovorio otkup iz državnog portfelja.

Među ostalim zaboravljenim vilama je i Titova vila na jugu Jadrana u Kuparima, inače oštećena 1991. godine tijekom granatiranja jugovojske početkom Domovinskog rata na jugu domovine. Najvjerojatniji kupac je ruska "Avenue grupa", koja je već dobila kompleks Kupara na uporabu uz rok od 99 godina, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo