'VELIKI BRAT' ĆE GLEDATI OSUĐENIKE / Hrvatska se priprema za elektronički nadzor zatvorenika na uvjetnoj kazni: Evo što moraju, a što nikako ne smiju

Image
Foto: Profimedia

Ministarstvo pravosuđa kupuje 200 elektronskih narukvica i nanogvica iako je probacijska služba lani zabilježila duplo više zahtjeva za nadzor

15.11.2021.
22:14
Profimedia
VOYO logo

Nakon godina najava, šuškanja u kuloarima, pa čak i pilot-projekta, čini se da je Hrvatska spremna uvesti elektronički nadzor osuđenika na uvjetnom otpustu. Prije četiri godine provedeno je testiranje na 20 osoba kojima je određen kućni pritvor ili su dobile uvjetni otpust iz zatvora. Oni su nosili elektroničku narukvicu 100 dana, a čini se kako je to ipak dalo određene rezultate.

Naime, početkom veljače je na snagu stupio Zakon o izvršavanju kazne zatvora, kojim je, između ostalog, propisan i uvjetni otpust uz elektronički nadzor. Proteklog je vikenda, pak, u javno savjetovanje pušten pravilnik kojim se precizira praćenje zatvorenika na uvjetnom otpustu s obveznom zabranom napuštanja doma u određenom dijelu dana. Ministarstvo pravosuđa raspisalo je i natječaj za nabavku opreme za praćenje, koja uključuje i 200 elektroničkih narukvica ili nanogvica, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadaće osuđenika

Ako nešto u međuvremenu ne zapne, već bi sljedeće godine zatvorenici odlukom suda mogli ići na uvjetni otpust sa zabranom napuštanja doma u određenom dijelu dana. Sudac će u rješenju navesti dnevni raspored slobodnog kretanja te osuđenikov broj mobitela ili telefona i adresu na kojoj će izdržavati uvjetni otpust. Naravno, zatvorenik najprije mora dati suglasnost za elektroničkim nadzorom. Ako to prođe bez peripetija, služba za elektronički nadzor će postaviti opremu u osuđenikov dom.

Image
UZORAN ZATVORENIK, ALI I STUDENT /

Diler dobio uvjetni otpust, a za vrijeme izvršavanja zatvorske kazne - diplomirao je pravo u Splitu

Image
UZORAN ZATVORENIK, ALI I STUDENT /

Diler dobio uvjetni otpust, a za vrijeme izvršavanja zatvorske kazne - diplomirao je pravo u Splitu

Osuđenik je, pak, dužan stalno imati uključen mobitel te mora biti dostupan u bilo koje vrijeme. Osim toga, dužan je dati i podatke o poslodavcu, kako bi se i na taj način provjerilo pridržavanje rasporeda. U slučaju napuštanja doma zbog selidbe, bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga, osuđenik mora obavijestiti službu za elektronički nadzor te čekati njeno dopuštenje, koje, pak, potpisuje sudac izvršenja. Uz to, osuđenici su dužni kontaktirati službu zbog svake promjene u školi, na poslu te u zdravstvenom stanju i zatražiti od suca izvršenja promjenu rasporeda nadzora ili udaljenje iz doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnikom je predviđeno i da povredu rasporeda čini svako odstupanje veće od 30 minuta. U slučaju kršenja, službenik za elektronički nadzor će najprije dvaput usmeno upozoriti osuđenika, a zatim će alarmirati suca izvršenja kazne, koji će odlučivati o uvjetnom otpustu u slučaju da je osuđenik nakupio četiri ili više sati odstupanja od rasporeda.

Premala narudžba?

Inače, najveći broj uvjetnih kazni u Hrvatskoj, njih čak 159 posto se odnosi na osuđenike za kaznena djela krađe ili razbojstva, a 59 zatvorenika je uvjetno otpušteno, iako su teško ozlijedili ili ubili drugu osobu. Uvjetni je otpust lani odobren i za 10 pedofila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probacijska je služba lani dobila 426 predmeta s nadzorom uvjetnog otpusta, što je više nego dvostruko od broja naručenih elektronskih narukvica i nanogvica. U 440 slučajeva izrečene su mjere obveznog javljanja Centru za socijalni skrb, sudu ili policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo