OVO JE STRAŠNO ZA VIDJETI / Krave u Sinju ugibaju na cesti bez hrane i vode: 'Zavezane su tim čvrstim konopima, mjesecima stoje na istom mjestu'

Nakon što je prošloga ljeta sam napajao zapuštene krave, gradonačelnik Miro Bulj zajedno s volonterima i veterinarskom inspekcijom ponovno ima isti problem

21.12.2021.
23:18
VOYO logo

Volonteri iz Sinja već godinama upozoravaju na mučnu scenu u gradu. Jedan vlasnik drži svoje krave bez hrane i vode. One ugibaju na cesti, inspekcija izlazi na teren, a on - dobiva poticaje od države.

Još jedna u nizu intervencija veterinarske inspekcije dogodila se u utorak ujutro. U pratnji policije obišli su krave koje nemaju zaklon, niti imaju što jesti i piti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veterinarski inspektor može bilo koga pa i gospodina Domazeta tužiti po Kaznenom zakonu do šest mjeseci ako ne napoji kravu, do godinu dana kad zanemaruje životinju i muči, a ovo što se događa je mučenje", rekla je za RTL Danica Ramljak.

'Mjesecima stoje na istom mjestu'

Volonteri su često kriomice hranili životinje. Zbog toga su imali problema s vlasnikom, pa sada istupaju anonimno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavezane su tim čvrstim konopima, znači one se ne mogu maknuti, mjesecima stoje na istom mjestu. Ono što popasu to je to. Ako stoje to svezane, nemaju više ni što pasti. Nikad hranu nije kupio. Ta krava je tu ima deset dana tu da se nije pomakla s mjesta samo leži. Donosili smo joj hranu i donijeli smo joj deku i pokrili smo je ne bi joj bilo toplije ne bi li joj olakšali tu muku i to", opisuju volonteri.

Image
NEHUMANO ZLOSTAVLJANJE /

Ostavili krave vezane lancima bez vode, u intervenciju se hitno uključio i gradonačelnik Bulj: 'Neću to tolerirati!'

Image
NEHUMANO ZLOSTAVLJANJE /

Ostavili krave vezane lancima bez vode, u intervenciju se hitno uključio i gradonačelnik Bulj: 'Neću to tolerirati!'

Nakon odlaska policije i inspektora, krava je ostala na istom mjestu. Iz Državnog inspektorata poručuju kako su protiv vlasnika podnijeli više optužnih prijedloga. No, oni još nisu došli na red tamošnjeg suda. Čini se da pravdu krave neće dočekati na životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bulj je imao problema

"Rješavao sam s komunalnim redarom da se odmah izda rješenje o izuzimanju. Međutim, Županija nije napravila što je trebala napraviti. Morala je osigurati sklonište za minimalno 50 životinja. Grad je dužan sufinancirati. Mi smo spremni. Međutim, mi to rješenje ne možemo sprovesti jer to nisu nezbrinute životinje", kaže gradonačelnik Sinja, Miro Bulj.

Inače, gradonačelnik Bulj je i sam priskočio kravama u pomoć u lipnju ove godine, noseći im hranu i vodu. Vlasnik ga je počastio uvredama: "Pomoć ćeš mi? Vidin kako ćeš mi pomoć, vidi kako me brukaš, nisam budala. Juče mi bila veterinarka i krsti se šta govore o mojin kravama. One su lipe i uglađene. Po noći ja njima dajem, po noooći, eeeej…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnik inače ima 24 krave. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da su mu u posljednjih šest godina isplatili 32.000 kuna poticaja; novca koji je trebao utrošiti na krave.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo