S hrvatskim grbom /

Kravata, paška čipka, kockice, po tome Hrvate prepoznaju u svijetu: Možda im se pridruži i koledžica!

Izrađuje ih zagrebački postolar Antun Lepen, koji je radio i za Chanel, Pradu...

11.1.2019.
9:44
VOYO logo

Koledžice - cipele koje su se nosile 80-ih godina prošlog stoljeća, a staru im je slavu nakratko vratio Robert Knjaz koji ih je nosio svuda po svijetu. Ali sada jedan stari zagrebački postolar želi da te zaboravljene cipele postanu autohtoni hrvatski suvenir.

Izradio je kožne koledžice s hrvatskim grbom i prodaje ih za 1.500 kuna. Nije to puno, kaže njihov autor Antun Lepen, koji je u životu radio i za Chanel i za Manolo Blanik i za Pradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske koledžice

Taj originalan hrvatski suvenir osmislio je i izradio Antun Lepen. Postolar i dizajner iz čije radnje na Cvjetnom trgu već 30 godina izlaze unikatne cipele.

"Nigdje ne vidim da netko nosi kao i na tekmama, da netko nosi te simbole na cipelama i to je razlog zašto sam išao pokušati i mislim da sam uspio da to bude, kako god je okrenete ona ima sve te sastavnice što zastave, što ima zastavu, a ima i grb", kazao je postolar Antun Lepen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi nastala "najhrvatskija" cipela 4 osobe trebaju raditi barem 16 sati. Lepenova supruga i kćer ručno šivaju grb i zastavu, on dizajnira i šije, a jedan od zaposlenika izrađuje džon. Cijena nije mala – 1.500 kuna.

"Malo. To je cijena možda u današnjim okolnostima i ovoj situaciji u kojoj Hrvatska je, malo je naglašenija u tom smislu, ali je nemoguće napraviti takav par cipela bez da se svi troškovi uračunaju u cijenu", rekao je Lepen.

U ponudi tek deset dana

Kožne koledžice u ponudi su tek deset dana, a zasada su im ponosne vlasnice postolareva supruga i kćer koje ih testiraju.

Novinari RTL-a, koledžicu su nosili na zagrebačkoj špici. Građanima se svidjela, a kazali su kako bi ju uglavnom kupovali turisti. No, ipak kažu da je 1.500 kuna previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koštala 500 ili 1.500 kuna, svaka cipela u radnji gospodina Lepena nađe svog kupca. Klijentela su mu, kaže, uglavnom Zagrepčanke i osobe iz javnog života.  Posebno je ponosan na suradnju s poznatim modnim kućama poput Armanija, Chanela, Prade i Manola Blanika, a njegove je cipele nosio i Josip Broz Tito.

"Ne morate izabrati ništa od mojega, dajte samo recite što želite, tu imamo olovku i papir, nacrtajte. Nacrtajte svoju ideju i skicu i napravit ću vam unikat. Sve diktirate vi kao naručitelj. Kroj, boju i vrstu materijala, visinu  i oblik potpetice, sve diktirate vi. Što je prednost kad netko ima svoju ideju da je tako i ostvari", kazao je Lepen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od desetak postolara koji u Zagrebu i dalje rade. U mirovinu ne planira otići iako ima nasljednicu. Kćer Zrinka njegov je šegrt već 20 godina. Zajedno su napravili mnoge cipele koje su otišle u Italiju i Španjolsku.

Ali vjeruje da bi Hrvatska koledžica mogla hodati ulicama cijelog svijeta.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo