NADMUDRIVANJE VLASTI I OPORBE / Krajnji rok je prosinac, a hoćemo li na izbore u srpnju? 'Možda Stožer predloži dopisno glasanje...'

Nakon što se Sabor raspusti, predsjednik države raspisuje izbore najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja

27.4.2020.
18:55
VOYO logo

Sve je izglednije kako ćemo na parlamentarne izbore početkom srpnja. Barem se tako zaključuje prema sve većem broju glasova o tom prijedlogu koji, kao mogućnost, ne odbacuju ni vladajući. Održe li se izbori u doba korone i dok su epidemiološke mjere još na snazi, hrvatski će birači doživjeti jedinstveno iskustvo.

Alemka Markotić prije nekoliko mjeseeci je snimanjem promotivnog videa pokušala pomoći HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu, a ona i ostali članovi Stožera koji su ujedno i članovi HDZ-a, toj bi stranci mogli dati vjetar u leđa i za parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba: Stožer je političko tijelo 

Načelnik Nacionalnog stožera poručuje da se Stožer politizira samo kroz pitanja. "Politizaciju sigurno potiče netko kome je ona, nakon ovih dva mjeseca uspješnog rada, pogotovo ako usporedite naše rezultate i neke druge, odgovara. Prema tome, ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo i neće biti", rekao je redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite njegov načelnik i potpredsjednik Vlade Davor Božinović

Iz oporbe poručuju da je Stožer ionako političko tijelo pa članove Stožera očekuju na visokim pozicijama na izbornim listama. To potvrđuje potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić koji otvoreno kaže da su izbori u srpnju realna opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka bi ih stranka poželjela na listama", kazao je potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić.

Tajming izbora je važan 

Tajming izbora je, poručuju iz oporbe, važan, a ukoliko se izbori namjeravaju održati u srpnju Sabor bi se, većinom glasova, trebao raspustiti u svibnju ili najkasnije početkom lipnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo kako ćemo se postaviti u tom trenutku, možda ih pustimo da ove žetončiće koje su sami kupili da ih oni i otkupe tako da vidjet ćemo", kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja

"Izbori se mogu regularno održati kada bude osigurano pravo na javno okupljanje i prvo na slobodu kretanja", kazao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je ovoga ljeta a i krajem godine, do kada se izbori trebaju održati, zamisliti klasične masovne izborne skupove, no iz oporbe poručuju da su za izbore spremni. 

"Brojne političke odluke skrivaju se iza epidemioloških tijela"

Spreman je i Domovinski pokret Miroslava Škore, iako uz poruku da se u uređenim društvima ne raspravlja o izborima dok traje velika društvena kriza i specifični društveni odnosi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo i sami da se brojne političke odluke skrivaju iza epidemioloških mjera. Prema tome možda je za očekivati da Stožer preporuči, a u cilju manjeg okupljanja, recimo mjeru dopisnog ili digitalnog glasanja", kazao je Igor Peternel, član Odbora Domovinskog pokreta Miroslava Škore. 

Za dopisno i digitalno glasanje potrebna promjena Ustava

Iz Državnog izbornog povjerenstva poručuju da je za tu opciju potrebna promjena Ustava i navode probleme s kojima su se susrele europske države koje su se za tu opciju odlučile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskustva drugih zemalja koje su provele izbore u vrijeme pandemije mogu nam biti korisna, ali posebno naglašavamo da se DIP može kretati samo unutar postojećeg zakonskog okvira odnosno zakonskog okvira koji će biti na snazi u vrijeme raspisivanja izbora", poručuju iz DIP-a. 

Nakon što se Sabor raspusti, kada god to bilo, predsjednik države raspisuje izbore najmanje 30, a najviše 60 dana od raspuštanja. Krajnji rok je sredina prosinca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo