Kosovo na tapetu američkog Kongresa

“Zašto Srbi sa severa ne bi prišli Srbiji, a Albanci iz Preševske doline Kosovu”

26.4.2013.
10:25
VOYO logo

Komitet za spoljne poslove Kongresa SAD održao je burnu debatu na kojoj su izneta različita viđenja situacije u Srbiji i na Kosovu, pri čemu je predstavnik Stejt departmenta Džonatan Mur morao detaljno da obrazloži stavove američke administracije.

Posebno su oštri bili predsedavajući Odbora republikanski kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaker i njegov stranački kolega iz Teksasa Ted Po.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rorabaker, koji je prilikom proglašenja kosovske nezavisnosti bio pristalica tog procesa, sada se založio i za davanje istog prava kosovskim Srbima sa severa.

- Zašto terate Srbe sa tih prostora da na silu budu deo nezavisnog Kosova? Vi pričate o nekoj vladavini prava kao rešenju za narode koji su stotinama godina u neprijateljskom odnosu. Zašto ne pustite da se taj problem reši tako što bi Srbi sa severa prišli Srbiji, a Albanci iz Preševske doline Kosovu - upitao je Rorabaker, na šta je Mur uzvratio da se SAD zalažu za pomirenje, ali da to ne znači podelu ili razmenu teritorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vašingtonski analitičar i srpski aktivista Obrad Kesić, koji se takođe obratio odboru, kaže, za Novosti, da su za njega ovako oštre kritike američke politike prema Srbiji bile veliko iznenađenje.

- Kongresmeni su otvorili neka neprijatna pitanja za Vašington, kao što su zaštita interesa Srba na KiM i njihovo pravo na samoopredeljenje - kaže Kesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Vujačić, naš nekadašnji ambasador u Americi, kaže za Novosti da ovakve debate u Kongresu nemaju veliki uticaj na kreiranje politike, dok Kesić tvrdi da je podrška u Kongresu važna, jer na duži rok može da promeni klimu.

Kongresmen iz Teksasa Ted Po, koji je i predsedavajući srpskog Kokusa u Kongresu, tražio je i informacije dokle je stigla istraga o "žutoj kući" i trgovini organima, ali je samo dobio odgovor da će o rezultatima biti obavešten Kongres, najverovatnije sledeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo