Kosor: Svi teški ovisnici su počeli s lakšim drogama

29.5.2011.
18:19
VOYO logo

"Netočno je da smo odustali od dekriminalizacije lakih droga i da smo 2009. bili za, a sada smo protiv. Novinari i političari često pogrešno govore o dekriminalizaciji lakih droga. Riječ je o prijedlogu radne skupine o dekriminalizaciji posjedovanja droge. Kazneni zakon ne poznaje laku i tešku drogu jer je svaka smrtonosno opasna. Radna skupina je predložila dekriminalizaciju, a stajalište HDZ je da u kaznenom zakonu mora ostati da je posjedovanje droge kazneno djelo bez obzira na količine koje se posjeduju ili težine droge", kazala je Kosor, dodavši da se treba boriti za život svakog mladog čovjeka jer su svi teški ovisnici su počeli s lakšim drogama.

Otvorena prva katolička bolnica u Hrvatskoj

Inače, Kosor je u nedjelju bila na otvaranju bolnice za psihički bolesne osobe sv. Rafaela na Strmcu kraj Nove Gradiške, prve katoličke bolnice u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje bolnice koja će prve bolesnike primiti za mjesec dana, a u koju je Bolnički red sv. Ivana od Boga, odnosno njihova talijanska provincija Lombardo-Venecija uložila stotinjak milijuna kuna, počelo je misnim slavljem u bolničkoj kapelici koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević. On je podsjetio da je inicijativa pokrenuta još 2004. godine te da je dvije godine kasnije nadležno ministarstvo odobrilo takav projekt kojim se ovaj red nakon nakon više od 60 godina vraća u Hrvatsku.

80 zaposlenih morat će znati ime svakog bolesnika

Dr. Josip Mičija, v.d. ravnatelj bolnice, objasnio je da na bolesničkim sobama nema brojeva kako nitko ne bi došao u napast određenog bolesnika svrstati pod broj. Svatko od zdravstvenih djelatnika, a u njih će u ovoj bolnici koja ima kapacitet 143 ležaja, biti oko 80, morat će znati ime svakog bolesnika. Jedan bolnički odjel s 40 ležaja bit će namijenjen za palijativnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je ovo najmodernija zdravstvena ustanova u regiji za liječenje psihički bolesnih osoba, kako je rečeno na otvaranju, ovo je ujedno i prva hrvatska bolnica s outsourcingom koji je uobičajan u zapadnoeuropskom zdravstvu. To znači da će se bolnica baviti isključivo liječenjem dok će sve ostale službe, od kuhinje, vešeraja, čišćenja, održavanja okoliša i sl. biti ugovorom dogovorene sa specijaliziranim tvrtkama.

U bolnici će se moći liječiti svi oni koji imaju uputnicu svoga liječnika, jer bi uskoro trebalo uslijediti potpisivanje ugovora s HZZO-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201105100851006 arti-201105120062006 arti-201105230247006 arti-201105260201006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo