Kosor Staziću: Ne bojim te se!

Nenad Stazić je na aktualnom satu pitao premijerku zašto predlaže Mladena Bajića za još jedan mandat.

27.1.2010.
13:39
VOYO logo

"Ja se apsolutno ničega ne bojim, pa ni vas", kazala mu je premijerka Jadranka Kosor. Pozvala je SDP da pomete ispred svog praga pa da onda proziva HDZ i spočitala oporbenjacima istrage i presude protiv Mršića, Hajdića, Lučina, Sobola, Vrhovnika... Dodala da je DORH neovisan po Ustavu, za što će se s Vladom zalagati.

Stazić je kazao da nesumnjivo postoje nedodirljivi u ovoj državi i da je Vladina borba protiv korupcije igrokaz u kojem Bajić igra jednu od uloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako Barišić ne bude radio, intervenirat ćemo'

Kosor je rekla i da nije istina kako je sindikat carinika obavještava o malverzacijama u Carinskoj upravi u režiji Mladena Barišića. Ingrid Antičević-Marinović ju je upitala i hoće li Barišića prijateljstvo s bivšim premijerom Ivom Sanaderom koštati funkcije.

"Nitko nije pomaknut ni lijevo, ni desno, ni gore, ni dolje, niti je razriješen zato što je blizak s nekim, nego zato što je prekršio statut", izjavila je Kosor. "Što se tiče njegove dužnosti državnog tajnika, ako u Vladi njega ili bilo koga drugog uočimo da ne radi svoj posao, naravno da ćemo intervenirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve štednje o kojima govorite, na kavi i ostalome, sve to u jednom šleperu ode", odgovorila je na to premijerki SDP-ovka.

Na pitanje Davora Bernardića što je to Vlada konkretno napravila osim uvođenja harača i trošarina na SMS-ove te povećanja PDV-a, Kosor je kazala da je to još jedno pitanje koje će otići u povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je odbacila i tumačenja saborske oporbe da vanjsko zaduživanje Vladi služi isključivo za održavanje na vlasti, a najavila je da će Vlada već na sutrašnjoj sjednici donijeti zakon o jamstvenom fondu te jasne kriterije za kreditiranje tvrtki kako bi prevladale krizu.

'Vlada se ne zadužuje da bi se održala na vlasti'

Kosor je to rekla tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, na kojem ju je SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš upitala koliko je zaduženo svako novorođeno dijete u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelaš je ustvrdila da je Vlada lani Hrvatsku zadužila za novih 3,4 milijarde eura, potrošenih "isključivo za opstanak na vlasti".

"To je tipično pitanje, postavljeno isključivo na političkoj razini da unizi Vladu i ponizi mene", uzvratila joj je Kosor odbacivši tvrdnje o 3,4 milijarde eura novog zaduživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor tvrdi da je zaduživanje države u okviru proračunskog deficita, a naglasila je i da država u ukupnom vanjskom dugu sudjeluje s tek 20 posto, dok 80 posto duga otpada na gospodarstvo i stanovništvo.

Tvrdnje Nadice Jelaš nazvala je neistinitima i smiješnima ističući da se Vlada ne zadužuje za održavanje na vlasti, nego da se u krizi bori za svako radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je da se ni u krizi nisu smanjivala izdavanja za dječji doplatak, da je za rodiljne naknade izdvojeno 100 milijuna kuna više nego lani.

"Izdvajamo za poticanje zapošljavanja, za potporu gospodarstvu, kako bismo do kraja ove godine mogli reći – Hrvatska je izišla iz krize", poručila je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljna premijerkinim odgovorom, Jelaš je upozorila da je svaki Hrvat zadužen za 10 tisuća eura, a podsjetila je da je prošlogodišnje izdavanje euroobveznica bilo najveće zaduživanje Hrvatske u povijesti. Upozorila je da se očekuje da će razina vanjskog duga do kraja godine dosegnuti 100 posto BDP-a, što je situacija u kojoj inozemni dug postaje neodrživ.

Milinović: Nemojte letjeti na dezinformacijama

Danijelu Srbu (HSP) Kosor je poručila da neće biti nikakvog odgađanja odluka kad je riječ o izgradnji LNG terminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srb je ustvrdio da se odluke ključne za taj terminal odgađaju zbog nesuglasica između Ine, HEP-a i Plinacroa, no Kosor je poručila kako je riječ o iznimno važnom projektu te da nema odgađanja, nego jedino "teško rješivih problema".

Srbu je zahvalila na potpori Vladi u borbi protiv korupcije istaknuvši još jednom da je u toj borbi nevažno ime, prezime ili politička opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana o sudbini brodogradilišta, kazala je da će Vlada učiniti sve da ih privatizira u drugom krugu.

"Sutra na sjednici Vlade očekujem uvjete za početak raspisivanja novog natječaja i smatram da će do sredine veljače biti raspisan natječaj za drugu fazu privatizacije hrvatskih brodogradilišta", kazala je Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko Milinović je kazao kako nije istina da je uspješnost postupaka umjetne oplodnje u Hrvatskoj od donošenja kontroverznog zakona pala s 36 na 24 posto kao što tvrde u SDP-u.

Od donošenja Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji za 17 posto je porastao broj postupaka, a za 23 posto veći je broj postignutih trudnoća, tvrdi Milinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte letjeti na dezinformacijama", kazao im je Milinović.

50 milijuna za nasip u Metkoviću

Stipe Gabrić Jambo (HSS) je pitao hoće li Vlada pomoći ljudima iz doline Neretve čije su kuće kao i poljoprivredna zemljišta stradala u poplavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić kazao je da je procjena štete u tijeku, "ali mogu reći da je u pripremi izgradnja nasipa u Metkoviću. Radovi će započeti u svibnju za što je već osigurano 50 milijuna kuna. Za dvije godine moći ćemo reći da su poplave koje su se događale desetljećima prošlost".

Vatreno krštenje Popijača

Željko Jovanović (SDP) postavio je ministarstvu gospodarstva Đuri Popijaču postavio prvo zastupničko pitanje u njegovom mandatu o tome ima li kakav dobar savjet za stotine tisuća obitelji koje su pogođene otkazima kako da prežive "od prvog do prvog", s obzirom da je, povrh svega, u 70 dana njegova mandata 3600 ljudi dobilo otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popijač se zahvalio na "vatrenom krštenju" i kazao kako gospodarstvo nije u bezizlaznom stanju kao što ga je Jovanović prikazao, ali je u krizi koja je posljedica niza godina strukturalnih problema u ekonomiji, a prvenstveno globalne ekonomske krize. Ustvrdio je da je za gospodarstvo važno da iskoriste sredstva koja će im biti dostupna zahvaljujući mjerama Vlade. Jovanović je za Popijačev odgovor rekao da je birokratski i da radnici od njega neće imati puno koristi.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo