politički ormar Petra Panjkote /

Košarkaš i ljubitelj kremšnita: proveli smo dan s Krešom Beljakom

Kaže da igra košarku bolje od Andreja Plenkovića, da legalizacija marihuane treba biti pitanje na referendumu, i naravno, da voli samoborske kremšnite

12.4.2018.
22:44
VOYO logo

U konkurenciji ureda s onim u Saboru i u središnjici HSS-a, ipak mu je najljepše u njegovom Samoboru. Na zidu, samo jedan velikan, prethodnik na čelu HSS-a, najpoznatiji seljak u hrvatskoj povijesti.  "Radić je moj, ne samo velikan hrvatske politike, nego i nadahnuće. Ja sam završio čak i postdiplomski fakultet na Radiću i njegovoj politici", kazao je Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke.

Iako je u parlamentu trajala rasprava o opozivu Martine Dalić - iako je saborski zastupnik - nije smatrao nužnim da bude prisutan jer je, kaže, o njoj već dovoljno govorio. "Ti ljudi koji preko Martine Dalić vode Hrvatsku, po mom dubokom uvjerenju, su upravo oni koji su zakonski opljačkali našu domovinu tijekom 90-ih godina", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez dlake na jeziku trudi se nastupati i u sabornici. I zato kolege zastupnici prema njemu nisu indiferentni. "Mislim da vrlo jasno i direktno govori o svojim stavovima i mislim da je to dobro", smatra Anka Mrak Taritaš. "Njegov stil je dosta agresivan, ima dosta napadački nastup, sad birači ocjenjuju je li to dobro ili ne", ustvrdio je Nikola Grmoja

Birači u Samoboru lani su mu dali treći mandat, što je neobično za grad koji puno češće od prosjeka mijenja vlast. O tome smo razgovarali uz manje poznati samoborski specijalitet, češnofke, koje ovog vikenda imaju svoj festival.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nija vam nikad palo na pamet odustajanje od nekih funkcija? Kao, zato što je previše? Da vas netko ne bi optužio da niste dovoljno posvećeni", upitali smo Beljaka. "Ne znam da li je to mana ili vrlina, ali to je ta tvrdoglavost, ja ne odustajem. Nema odustajanja, i to je to", kazao je.

A Samoborcima to očito također ne smeta. Jedna se stvar u Samoboru ne smije propustiti. Po kremšnitama je grad možda i najpoznatiji. "Ne mogu ih proizvest koliko ih prodaju, to je njihova tajna i zato si mogu priuštiti da nema nikakvih dodataka, aditiva", kazao je Beljak objašnjavajući kako pojesti kremšnitu.

Za potrošiti unesene kalorije nema bolje od malo sporta - i to velike strasti Kreše Beljaka -  košarke. Da se igra recimo tri-tri, tri člana Vlade, tri člana oporbe, Beljak poručuje: 'Nemaju šanse. Kad bi ja birao momčad, Bernardić bi igrao sigurno, on je dobar košarkaš, nemaju apsolutno nikakve šanse!'

Iako na sportskom terenu popričali smo i o Beljakovoj inicijativi koja je izazvala veliku pažnju javnosti - da se legalizira marihuana. "Smatram da marihuana nije veće zlo od alkohola, duhana... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijuni turista dolaze u Amsterdam, između ostalog i iz Hrvatske. Ja ne vidim razglog zašto se sezona ne bi produžila i na taj način, pogotov jer je turizam ostao jedina grana privrede u Hrvatskoj koja vrijedi. Mislim da smo zreli za to, treba pitati mlade, zaš ne stavit na referendum", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo