NOVE LOKACIJE / Do kraja sljedećeg tjedna kreće cijepljenje po ljekarnama u tri hrvatska grada

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ljekarnici ne smiju po važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobiln

7.8.2021.
11:02
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U tri ljekarne, po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku, do kraja sljedećeg tjedna moglo bi početi cijepljenje građana protiv covida-19, a njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao, piše u subotu Jutarnji list.

 Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore (HLJK) Ana Soldo kazala je da je desetak ljekarni obavijestilo komoru da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao. Dodaje da su riješeni informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formiranje mobilnih timova

 Soldo naglašava da će se u cijepljenje za sad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

Objašnjava da ljekarnici ne smiju po važećem zakonu cijepiti građane i zato se moraju formirati mobilni timovi koji će dolaziti u ljekarne. Dodaje da će se cijepljenima izdavati i covid potvrde i to onima cijepljenima Johnson&Johnsonom odmah nakon prve doze, a ostalima nakon druge doze cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NOVA ECDC KARTA POBUĐUJE OPREZNI OPTIMIZAM' /

Ministar Beroš pozvao na cijepljenje: 'Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu'

Image
'NOVA ECDC KARTA POBUĐUJE OPREZNI OPTIMIZAM' /

Ministar Beroš pozvao na cijepljenje: 'Hrvatska nastavlja biti najsigurnija destinacija na Mediteranu'

 Već nakon prvih najava mogućnosti cijepljenja u ljekarnama ima sve više upita građana koji bi se željeli cijepiti u njima najbližoj ljekarni. Poglavito je riječ o starijim osobama kojima je odlazak do punktova u velikim gradovima problem.

Najava dolaska na cijepljenje

 Svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morat će najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Ljekarne će imati i osigurano 'promatranje' desetak minuta nakon cijepljenja, zbog mogućih alergijskih reakcija, za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima na isti način i u istom iznos od strane HZZO-a.

 Predsjednica HLJK-a smatra nelogičnim da ljekarnici u Hrvatskoj ne mogu cijepiti jer su tijekom epidemije u drugim zemljama upravo njihovi djelatnici cijepili veliki broj građana. Kaže da će probati do kraja godine riješiti taj problem zakonskim izmjenama jer su ljekarne zainteresirane o čemu svjedoči i to da se za cijepljenje protiv gripe prošle sezone prijavilo čak 180 ljekarni u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "S obzirom na to da su ljekarne vrlo dostupne građanima vjerujem da će se to riješiti jer ćemo tako postići veću procijepljenost ne samo protiv covida-19 već i protiv gripe o čemu svjedoči primjer Velike Britanije gdje ljekarnici obave velik dio cijepljenja", kaže Ana Soldo za Jutarnji list.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo