'Nismo to imali nikada' /

Korona promijenila običaje 'Procesije za križen' i čuvanja Kristova groba: Manji broj vjernika, maske...

Lista za križonošu u Jesli popunjena je do 2051. godine

2.4.2021.
20:39
VOYO logo

Noćas, s Velikog četvrtka na Veliki petak, na Hvaru je održana tradicionalna "Procesija za križen".

Prema običaju, iz 6 različitih mjesta procesije kreću u 22 sata, hodaju prema sljedećem mjestu na otoku u smjeru kazaljke na satu. Pritom se ne smiju susresti, jer to nalaže tradicija stara 500 godina.

Ovogodišnju su obilježile i korona mjere, a na njihovo pridržavanje pazili su i policija i redari. Pratila ih je i Dragana Eterović.

Nošen vjerskim zanosom, a nakon cijelonoćne procesije- križonoša je na Jelšku pjacu dotrčao sam, bez pratnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dario Belić već drugi put nosio je križ težak 18 kilograma, a 2006.umjesto preminulog rođaka. Ovaj put za sebe, te je iscrpljen- utjehu i snagu našao u zagrljaju župnika….

"Ponio me taj trenutak ali i cijela procesija. U nekim trenucima proživljavao sam različite vrste oscilacije tijekom svog puta I već samo bio naglasio da teret križa teži od jednog kilograma do sto", rekao je Dario Belić, križonoša iz Jelse. 

"Lisica ima jazbinu, ptica gnjezdo, a čovjek nigdje glavu da odloži…tako da mi je bila posebna radost i čast da je Dario doslovno naslonio glavu. Itekako sam osjetio teret na rame, njemu je upravo trebalo doći do daha", rekao je mons. Stanko Jerčić, župnik Župe uznesenja Marijina

A do daha je trebalo doći, jer procesije iz šest hvarskih mjesta krenule su u 22 sata. Neki križonoše na put dug 25 kilometra kreću bosonogi ili u čarapama….
No, 500 godina dugu tradiciju nije zaustavila ni epidemija. No, ograničila je broj sudionika na 50 …

"To meni prvi rođak nosi križ, a ja ne idem tamo. Vidite kako je to.. bit će bolje dogodine", rekao je Niko Delić iz Jelse. 

"Ne znam da li ćemo moći prisustvavti, ali glavno da smo tu. Mislim da ćemo desetak metri iza procesije iza križa", rekao je Ivo Rodin.


Neki vjernici učinili su isto, te krenuli iza križnoše i pratnje, a kroz središte otoka pratila ih molitva i tradicionalni napjev-gospin plač..

"Ipak se drži razmak, nije sve stisnuto nosi svako masku, poštuje se odluke stožera, ali se ostaje ostaje vjeran vjeri I baštini", rekao je Kruno Peronja, Jelsa. 
Jelška procesija stigla je već prije 6 nazad u svoju župu….
Vinko Miličević, tajnik Bratovštine presvetog oltarskog sakarmenta:
"Znamo ako dođemo malo ranije znamo da se ljudi nisu probudii I da ih neće biti toliko broj zato je bila odluka da dođemo malo ranije.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svoje posebnosti procesija za križen uvrštena je na UNESCOvu listu svjetsek nematreijalne baštine, a lista za križonošu u Jesli popunjena je do 2051. godine. 

Običaji čuvara Kristova groba

A ove 2021. stroga korona-pravila promijenila je običaje žudijama, čuvarima Kristova groba koji čuvaju grob uoči Uskrsa.

 Odlazimo uživo u Vodice Nikolini Radić. Nikolina, na koji se način promijenila tradicija?

Epidemološke mjere su diktirale broj prisutnih, mora biti smanjen broj. Kako pitat ćemo zapovjednika vodičkih žudija:
"Bit će nas manje nego inače, zbog situacije u županiji i Hrvatskoj. Neće biti kroz mjesto procesija, bez uloge Isusa, Poncije Pilata...U crkvi ćemo imati razmak s maskama, što nismo imali nikada".

Na sutrašnjem obredu hodanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan je da će biti distance i padanja".

Žudije nisu tradicija samo u Vodicama nego i u cijeloj Hrvatskoj. Nema ni festivala žudija koji je inače na Uskrsni ponedjeljak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo