NEVJEROJATNA TEORIJA / Je li moguće da korona 'pojede' samu sebe? Stručnjak: 'Teško mi je to zamisliti, ali virusu se može dogoditi jedna stvar'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Ivo Ivić tvrdi da će jesen biti kao i prošlogodišnja. Kako će biti nakon Nove godine, ovisit će o cijepljenju

24.11.2021.
9:27
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Komentirajući opterećenost zdravstvenog sustava zbog četvrtog vala koronavirusa, Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Splita rekao je jutros u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a da mu je u lipnju bilo jasno što ih čeka.

"Tada sam prebrojavao naše pacijente starije od 65 koliko ih je bilo cijepljeno i to je bilo porazno. Oko 65 posto ih nije bilo cijepljeno. Bilo je jasno da nas čekaju teška vremena i da uvjeravanja nisu dala rezultate. Epidemija, virus je takav da neće otići tako lako. Svi ćemo se, i cijepljeni i necijepljeni zaraziti, ali razlika je da oni koji su cijepljeni neće dobiti tešku bolest. I to je cijela mudrost cijepljenja. Manje će biti napunjene bolnice i manje će biti umrlih", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA MONS. UZINIĆA: /

'Radije bih da umrem od cjepiva nego da ja, zbog toga što se nisam cijepio, bilo kome uzrokujem bolest i smrt'

Image
PORUKA MONS. UZINIĆA: /

'Radije bih da umrem od cjepiva nego da ja, zbog toga što se nisam cijepio, bilo kome uzrokujem bolest i smrt'

'Izvan svake pameti'

Komentirao je također svoju izjavu da 80 posto oboljelih nije trebalo umrijeti. "Od tih koji nisu bili cijepljeni velika većina nije trebala umrijeti, a oni koji su bili cijepljeni su nesretnici jer imaju u pravilu bolesti, stanja, visoku životnu dob koja je onemogućila uspješno cijepljenje", rekao je.

Istaknuo je da su se kao zdravstveni sustav pripremili za isti scenarij kakav je bio prošle zime, "ali prestrašno je da uz cjepivo umire toliko ljudi. To je izvan pameti", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivić tvrdi da će jesen biti kao i prošlogodišnja. Kako će biti nakon Nove godine, ovisit će o cijepljenju. On smatra da bi lockdown bio dobar jer "prošle godine kad nitko nije bio cijepljen vidjeli smo kakve rezultate daje. Ali lockdown nitko ne želi. To postaje suluda situacija, imate cjepivo, ali morate se zatvarati", istaknuo je Ivić.

Treba prilagoditi cjepivo

Pero Lučin, s Medicinskog fakulteta u Rijeci, rekao je da su cjepiva koja imamo itekako ispunila svoju funkciju, ali da je potrebno još rada i njihova razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni način borbe protiv respiratornih virusa jest imunost na sluznicama i onda tome treba prilagoditi cjepivo. Očekujem da će nove generacije cjepiva koje će ići tim putem riješiti i problem širenja zaraze. Očigledno cjepiva uspješno pokušavaju spriječiti teže oblike bolesti i smrtne ishode", rekao je.

Komentirao je i vijesti iz Japana gdje je, prema izjavama, "virus pojeo sam sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je zamisliti da virus sam sebe može pojesti. Može mu se dogoditi mutacija koja će oslabiti patogeni učinak i da će taj virus prevladati, ali da će sam sebe pojesti, to je teško razumjeti. Japanci su dosta odgađali proces cijepljenja, a onda su ušli u veliku kampanju i veliki dio ljudi je procijepljen u kratkom vremenu što je smanjilo puteve i širenje virusa. Uz intenzivnu kampanju cijepljenja Japanci su vrlo organizirano i striktno nastavili s primjenjivanjem zaštitnih mjera - maske, distanca, a to je vjerojatno najvažniji put borbe protiv virusa", rekao je Lučin. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo