TEŽAK ŽIVOT / Korisnici domova u sve većim problemima: prepušteni sami sebi teško dolaze do prijeko potrebnog posla

Oko 800 djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj smješteno je domove. Njihov je najveći problem - što kada moraju napustiti dom i početi samostalan život?

20.11.2017.
18:58
VOYO logo

Matija Vidović je 19-godišnjak koji je pola života proveo po domovima. Završio je srednju školu, zanimanje: građevinski tehničar. Sad je na prekvalifikaciji za kuhara. "Imam sestru koja je bolesna i nije sposobna brinuti se sama za sebe, imam i mlađeg brata. Oni su mi podrška i motivacija za boriti se dalje, ali isto tako oni su moj problem", kazao je Matija.

Želi upisati Kineziološki fakultet, naći posao i brinuti se za brata i sestru. S drugima koji dijele njegovu sudbinu sudjelovao je na okruglom stolu Vijeća mladih kod Predsjednice Republike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suočiti se s budućnosti, naći posao, kako se snaći, kako plaćati režije, koji posao bi po meni bio najbolji i tako. Zapravo da imam nekakvu dobru i blistavu svjetlu budućnost, da mi se ne desi ovo što se meni desilo, odnosno ovo što su meni moji roditelji priuštili", kazao je Renato Fritz, korisnik Caritasova doma.

Neki od problema su zapošljavanje, smještaj nakon što izgube pravo na dom, prekvalifikacija koja košta nekoliko tisuća kuna i daljnje obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponajprije je potrebno izjednačiti mogućnosti mladih u pravu na obrazovanje, stjecanje životnih vjestina kako bi mladi trajno izasli iz sustava socijalne skrbi i postali samostalni, financijski neovisni i punopravni članovi društva", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon što navrše 18 godina, a u slučaju daljnjeg školovanja do napunjene 21 - moraju napustiti dom i početi samostalan život. "Zapravo su prepušteni sami sebi, bez posla bez podrške obitelji, bez smještaja, jednstavno mnogi od njih se ne snađu i ponovno se vraćaju u sustav socijalne skrbi, mnogi kao beskućnici, djevojke kao trudnice", tvrdi Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se na zagrebačkoj Trešnjevci gradi kuća u kojoj će 30-ak korisnika i nakon što navrše 21 godinu moći živjeti dok ne nađu posao, a ne biti na ulici.

Gost RTL-a Danas Ante Lučić, direktor i suosnivač stranice Kampus.hr nakon što je u Sriji završio srednju i dva fakulteta u Njemačkoj vratio se u Hrvatsku, a nama je objasnio i razloge svog povratka. Više pogledajte u videu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo