HZZO U AKCIJI: / Poslodavci kontrolirali bolovanje radnika, na posao ih vratili 37 posto

Image
Foto: Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL

U prva je tri mjeseca ove godine u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na zahtjev poslodavca pregledano 113 osiguranika i zaključeno 12 bolovanja, odnosno 11 posto svih kontroliranih bolovanja.

2.5.2016.
19:29
Ilustracija: Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Uz spomenute kontrole, provedene su izvanredne i redovite kontrole u 22 ordinacije izabranih liječnika u kojima je pregledan 31 osiguranik i zaključeno jedno bolovanje. Zbog toga, u 36 posto kontroliranih ordinacija izrečena je mjera opomene.

Image
KONTROLA U ORDINACIJAMA: /

Ako ste na bolovanju, možda bi vas mogli nazvati iz HZZO-a

Image
KONTROLA U ORDINACIJAMA: /

Ako ste na bolovanju, možda bi vas mogli nazvati iz HZZO-a

Odgovor je ovo Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na upit o aktualnim kontrolama bolovanja koje je ova ustanova pooštrila. Najavila je to ovih dana ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, dodajući kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postoji izvrstan sustav u kojem se prati što je koji liječnik prepisao, počevši od lijekova, slanja u bolnice pa i bolovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnicima opomene, novčane kazne...

Naši kontrolori obavljaju kontrole bolovanja, dolaze u ordinacije te pregledavaju medicinsku dokumentaciju osiguranih osoba. Prema potrebi, mogu osiguranika i pozvati u ordinaciju na liječnički pregled, stoji u dopisu HZZO-a kojemu su se, kad je Regionalni ured Osijek u pitanju, i prošle godine obraćali poslodavci i zatražili kontrole bolovanja nekih svojih djelatnika. Zaključeno je 155 bolovanja, odnosno 37 posto svih kontroliranih bolovanja.

Tijekom prošle godine izvanredne su kontrole obavljene u 80 ordinacija, gdje je pregledano 96 osiguranika, a za njih 12 bolovanje je potom bilo zaključeno. Prošle je godine opomenuto 16 liječnika, sedam ih je dobilo novčanu kaznu, a dvoje opomenu s naknadom štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet dana za fakturiranje

Nije HZZO započeo samo pojačani nadzor liječničkih ordinacija, nego i bolnica, i to zbog sumnje u pogrešno fakturiranje bolničkih usluga. Sada bolnice imaju rok od pet dana, u što HZZO uračunava i vikende.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo