HTIO JE HARAČ POD SVAKU CIJENU / Inkasator HRT-a se svim silama trudio Splićaninu utjerati pretplatu, a napisao mu je i kaznu: Došli su do suda, a onda je HRT spektakularno izgubio

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna, no Sud je ustvrdio da javna televizija koja se financira i od reklama i od prisilno skupljene pretplate nije dokazala ključnu činjenicu

20.8.2022.
11:32
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kontrolor HRT-a prijavio je 57-godišnjaka iz Splita za nezakonito posjedovanje TV prijemnika, no Općinski prekršajni sud u Zagrebu je muškarca oslobodio krivnje. Naime, HRT nije uspio dokazati da je Splićanin gledao njihov program niti kada je kupljen prijemnik.

Kontrolor 'utvrdio da postoji prijemnik'

Kontrolor je u siječnju 2020. godine došao na vrata Splićanina i utvrdio da se u njegovom stanu nalazi TV prijemnik koji nije prijavljen. Sastavio je zapisnik, no vlasnik ga nije htio potpisati. Poručio mu je, tvrdi HRT-ov kontrolor, da “takve zapisnike sud ni ne priznaje”, piše Telegram. Inače, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji propisuje da će korisnik koji nije prijavio TV prijemnik ili gleda odjavljeni TV prijemnik biti kažnjen s 1.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KAKO SAM SAD ZABORAVIJA...' /

Blamaža HRT-ova reportera postala hit na internetu: 'Ako ste se ikad pitali zašto plaćamo pretplatu...'

Image
'KAKO SAM SAD ZABORAVIJA...' /

Blamaža HRT-ova reportera postala hit na internetu: 'Ako ste se ikad pitali zašto plaćamo pretplatu...'

Ključnih 30 dana

Zakon propisuje da se TV prijemnik mora prijaviti u roku 30 dana, a na sudu se iz dokaza nije moglo utvrditi kada je televizor 57-godišnjaka kupljen. Iako je sud tražio od HRT-a dokaz o tome, tijekom postupka predstavnici HRT-a nisu se o tome očitovali. - Kako nije utvrđeno kada je TV prijemnik nabavljen nismo mogli ni utvrditi je li prošao zakonski rok od 30 dana - naveo je sud u presudi.

"U postupku nije bilo moguće utvrditi odlučnu činjenicu od koje zavisi prosudba je li okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti, pa je sud temeljem postupovnog načela ‘in dubio pro reo’ donio odluku da ga oslobodi optužbe", dodaje se. HRT na presudu ima pravo uložiti žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo