kamioni s robom čekaju 4 sata / Kontrole na Bregani sve veći gospodarski problem: dnevno se gubi na tisuće eura

Unija želi strože kontrole na ulazu u Schengen, Slovenija to provodi, Hrvatska bezuspješno prosvjeduje, a sve se prelama i na leđima prijevoznika

25.4.2017.
21:58
VOYO logo

Od kako su počele strože kontrole, kamiondžije na prijelazima sa Slovenijom, ali i Mađarskom, satima stoje i čekaju u kilometarskim kolonama. A svaki sat čekanja za njih je gubitak. 

A od četvrtka, situacija će biti još i gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači su i danas gubili živce na graničnom prijelazu Bregana na ulasku u Sloveniju čija policija ne odustaje od strogih provjera.

Kako je to najbolje znaju kamiondžije koji su u nepreglednoj koloni na Bregani čekali satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo prije ovakve gužve, sad u zadnje vrijeme nemam pojma što je to što se dešava na svim graničnim prijelazima. A svako nepredviđeno čekanje za prijevoznike je - gubitak

"Povećava cijenu transporta gdje opet stradavamo mi prijevoznici koji si na neki način ne možemo pomoći trenutno i očekujemo pomoć vlade da stane iza nas", izjavio je Zdravko Bubnić, predsjednik Udruženja prijevoznika Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan prijevoznik izračunao je da ga kamion s vozačem i svim troškovima košta oko 200 eura na dan. To znači da bi u slučaju da ima 10 kamiona gubio 2 tisuće eura po danu čekanja.

"Šteti i gazdama i nama vozačima. Gubimo vrijeme i tako", kazao Dubravko Šijan iz Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa mogli smo danas istovariti recimo, ali nećemo stić na vreme tako da će se prebaciti na sutra, ne", kazao je Ferdo Maček iz Slovenije.

Prijevoznici tvrde i da su velike gužve i na granici s Mađarskom te da su diskriminirani na ulasku u Sloveniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski kamioni čekaju, slovenski prolaze bez kontrola tako da imamo veliki problem", dodaje Zdravko Bubnić.

Slovenski premijer Cerar kaže da je danas o režimu na granici razgovarao s europskim čelnicima, a za vikend se namjerava naći s premijerom Plenkovićem. No i poručuje da
Slovenija ostaje odgovorna članica Šengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska uredba o sustavnom nadzoru granice i dalje važi pa će je Slovenija i dalje poštovati. Ako će dolaziti do većih gužvi na prijelazima provodit ćemo ciljani nadzor kako bi se sve ubrzalo", izjavio je Miro Cerar, slovenski premijer.

Gužva na graničnim prijelazima od četvrtka mogla bi biti još veća budući da će od tada Slovenci sve kamione preusmjeravati na velike granične prijelaze poput Macelja i Bregane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putnički automobili bit će pak usmjeravani na manje prijelaze. Slovenska policija već je počela i s postavljanjem semafora i signalizacije prije prijelaza u nadi da će to spriječiti velike kolone i gužve. To će biti teško izvedivo budući da je baš u četvrtak u Sloveniji državni praznik i počinju produljeni prvosvibanjski praznici.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo