'Preporuke skupštine dio su procedure' / Kontaktirali smo stručnjake i doznali da je voda u Jarunu izvrsne kvalitete! Evo zbog čega je došlo do 'pomora riba'

Odluka Gradske skupštine Grada Zagreba donesena na temelju prošlogodišnjih rezultata kada voda, u prosjeku, nije bila izvrsne kakvoće

7.5.2018.
16:30
VOYO logo

Nakon što smo objavili vijest da su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili Odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanje kupališne sezone u 2018. na jezerima Jarun i Bundek, u kojoj stoji da plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun nisu za kupanje zbog nezdovoljavajuće kakvoće vode, kontaktirali smo Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar koji je zadužen za mjerenje kvalitete vode.

Kažu kako je ova odluka Gradske skupštine Grada Zagreba donesena na temelju prošlogodišnjih rezultata kada voda, u prosjeku, nije bila izvrsne kakvoće. Voda je bila dobre kakvoće, ali ne i izvrsne, što je narušilo prosjek i dovelo do slabije ocjene ukupne kvalitete vode. Napominju kako ovi rezultati analiza vode nisu toliko dramatični te da su, primjerice, uzorci uzimani ove godine, oni bi pokazali da je voda izvrsne kakvoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zbog takvih rezultata izdana je preporuka Gradskog ureda za zdravstvo o zabrani kupanja, s obzirom na  kakvoću vode odnosi se na plaže Veliko jezero, Malo jezero i Otok Univerzijade jezera Jarun.  

"Godišnja ocjena predstavlja statističku obradu rezultata na razini cijele sezone i u principu ima strože kriterije od pojedinačnih ispitivanja. Odnosno, ukoliko ispitivanja vode uzete na pojedinoj točki neke plaže pokazuje da je voda dobre, a ne izvrsne kakvoće, navedeni rezultat može narušiti ukupnu ocjenu plaže te se ona može ocijeniti kao nezadovoljavajuća", rekla je za RTL dr. sc. Sonja Tolić, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda Zavoda . 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolić dodaje kako godišnja ocjena ovisi i o ukupnom broju točaka uzorkovanja, a broj točaka ovisi o duljini plaže. U tom slučaju upravitelj kupališta dužan je istaknuti obavijest građanima da je kupanje na toj plaži dozvoljeno na vlastitu odgovornost. Kao i svake godine, Nastavni zavod Andrija Štampar i ove će  godine tijekom cijele kupališne sezone provoditi redovno uzorkovanje i analize vode za kupanje na svim plažama jezera. Rezultati će se redovito objavljivati na info mjestima na jezeru, kao i na internetskim stranicama Grada Zagreba i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar”.

"Ukoliko rezultati cijele sezone budu izvrsni, to će svakako imati utjecaj na ocjenu sljedeće kupališne sezone", kazala je Tolić te dodala da prvi ovogodišnji rezultati mjerenja kakvoće vode na zagrebačkim jezerima Jarun i Bundek, uzeti s pet plaža i preko 20 točaka, pokazuju da su svi uzorci izvrsne kakvoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Voda na Jarunu nije za kupanje: kakvoća vode na tri plaže ocijenjena kao nezadovoljavajuća

A prije nekoliko dana u medijima su se pojavile fotografije uginulih riba na sjevernoj obali zagrebačkog jezera Jarun. Zbog zabinutosti koja se pojavila među građanima kontaktirali smo ŠRC Jarun te doznali o čemu se zapravo radi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakovog pomora ribe. Riječ je o prirodnoj pojavi uslijed poribljavanja jezera Jarun. Priroda je učinila svoje. Ovo je jednostavno prirodna pojava kada ribe iz jedne okoline stavite u drugu. Nikad ne prežive sve", rekao je za Vijesti.hr,Alexei Puninski iz ŠRC-a Jarun. 

Da bi umirili građane poslali su priopćenje u kojem navode da je u četvrtak 3. svibnja obavljeno poribljavanje jezera Jarun, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni Napominju da je tom prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broj riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, to je normalna pojava kod poribljavanja gdje je bitno da broj uginulih jedinki riba ne prijeđe određeni postotak njihove unesene količine. Do unosa tih vrsta u jezero, one se uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se ribe razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stres, a unosom u jezero ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put", poručuju.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se iz tog razloga i radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera te se jezero poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta. Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč, smuđ a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PREPORUKE GRAĐANIMA NZZJZ-A "DR. ANDRIJA ŠTAMPAR":

• Tuširati se prije i poslije kupanja.
• Za mokrenje i nuždu koristiti toalet.
• Previjati dijete što dalje od vode u kojoj se kupate.
• Provoditi pravilnu higijenu ruku nakon uporabe toaleta, previjanja pelena i prije jela.
• Prati voće i povrće vodom namijenjenom za piće.
• Ne ići na kupanje u slučaju postojanja simptoma bolesti poput temperature, proljeva, povraćanja, mučnine, slabosti, kožnih promjena, žutice.
• Ukoliko nosite leće preporuča se posebno izbjegavati kontakt očne sluznice s vodom.
• Paziti da djeca ne gutaju vodu za kupanje.
• Osobama s oslabljenim imunitetom radi bolesti (dijabetes, tuberkuloza, HIV, karcinomi, osobe koje uzimaju lijekove koje utječu na imunitet) i trudnicama preporuča se savjetovanje s liječnikom prije odlaska na kupanje.
• Ne kupajte se odmah nakon obilnih kiša jer je zagađenje vode iz okoliša (slijevanje odljevnih voda u jezera) tada najviše.
• Obratite pažnju na znakove i obavijesti na kupalištima.
• Ne koristite šampone na kupalištu.
• Ne hranite ptice na vodama stajačicama.
• Ne bacajte nikakav otpad (cigarete, vrećice, pelene, vlažne maramice) oko jezera.
• Ne bacajte niti najmanje ostatke hrane u vodu.
• Pratiti preporuke stručnjaka i lokalne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo