Ima li Angela Merkel uopće pojma o slučaju Perković?

Četiri dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju našu zemlju i dalje drmaju dvije teme: nedolazak Angele Merkel na proslavu i 'Lex Perković'.

27.6.2013.
16:40
VOYO logo

"Ustavne promjene idu, mi ćemo ih predložiti. Samo o HDZ-u ovisi hoće li se izbrisati zastara na politički motivirana ubojstva. O njima ovisi hoćemo li se riješiti te, ne znam, stigme", poručio je danas iz Bruxellesa premijer Zoran Milanović još jednom potvrđujući kako će SDP pokrenuti inicijativu za promjenom Ustava, odnosno oko nezastarijevanja politički motiviranih zločina.

Kad je pak riječ o Zakonu u javnosti nazvan Lex Perković Milanović još jednom poručuje: "Čak i kada bismo maknuli tu odredbu, da se primjenjuje na djela nakon 2002. godine, ostaje više zapreka izručenju hrvatskih državljana. I u ovom konkretnom slučaju. To je, prije svega zastara koja je, prema DORH-u, nastupila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultacije oko zakona i dalje traju

No da konzultacije oko ovog zakona i dalje traju, a nakon što je Hrvatska dobila packu Europske komisije, rekla je danas SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

I dok je pojasnila kako se radi o širim konzultacijama ne precizirajući odnosi li se širina na Europu, iz HDZ-a su danas jasno poručili vladajućima: od Zakona trebate odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković kaže: neobično je da unatoč preporukama EK mi i dalje radimo što hoćemo. "To je Bizant, a ne skandinavski model o kojem govori predsjednik Vlade. Hrvatska ulazi u politički i pravni konflikt ne samo na domaćoj političkoj sceni, već i s Europskom komisijom, očito i s nekim zemljama članicama. HDZ u tome ne želi sudjelovati', rekao je Jandroković.

Bivši ministar vanjskih poslova kaže da HDZ nema ništa protiv inicijative za promjenom Ustava, ako one idu u smjeru nezastarijevanja komunističkih zločina, no ne žele se povezati sa ovim Zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravljanje dojma?

A SDP-ova inicijativa za promjenom Ustava za Jadranku Kosor znači samo jedno. "Ovo je inicijativa koja treba malo popraviti dojam oko velikih komplikacija, ništa se stvarno neće dogoditi", zaključuje Kosor.

Jedino što se dogodilo jest nedolazak Angele Merkel koje mnogi povezuju sa spornim tzv. Perkovićevim zakonom. No ne i Zoran Milanović. Gospođa Merkel se time ne bavi i ona to ne zna, rekao je upitan je li njemačka kancelarka otkazala dolazak na proslavu ulaska u Europsku uniju zbog slučaja Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet iz hrvatskog kuta

"Malo mi volimo svijet gledati iz svog kuta. Svi ti slučajevi o kojima mi govorimo iskreno sumnjam da dolaze do Berlina jer nikada o tome nisam razgovarao u svojih 15-ak razgovora s njom", zaključuje Milanović.

"Neću govoriti o čemu sam i s kime do sada razgovarao. Čisto sumnjam da ona i njen krug suradnika za to znaju, ako znaju neka kažu. Ali ima još jedna važan detalj, u Njemačkoj su izbori za tri mjeseca, a proširenje nije popularna tema. Doći na jednu takvu proslavu nije za političara plus nego minus", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Konačno smo tu, kao normalna europska nacija!'

Inače, u Europskom parlamentu od danas vijori hrvatska zastava. U nazočnosti predsjednika Europskog parlamenta Martina Schultza i premijeraZorana Milanovića otvorena je i prigodna izložba 'Welcome Croatia'.

"Zemlja s europskom prošlošću, zemlja s europskom budućnošću, zemlja koja se vraća europskoj obitelji kojoj je oduvijek pripadala. Dobro došla Hrvatska, uživajmo zajedno u mirnoj i uspješnoj budućnosti", rekao je Schultz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Milanović rekao je da smo konačno postali 'obična' europska nacija.

'Konačno smo tu'

"Na kraju vrlo dugog i vjetrovitog puta konačno smo tu. Ne kaže se bez razloga: sve se vraća sve se plaća. I konačno smo tu kao jedna normalna europska nacija", rekao je Milanović naglasivši kako smo mali, ali prepuni različitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim druge da se ne ljute, ali jedina smo i slavenska i pomorska zemlja. Naša je pomorska prošlost oduvijek bila veza sa svijetom, još od srednjeg vijeka", poručio je premijer.

"Poželite nam sreću. Svima. U ponedjeljak 1. srpnja, nakon što završi ceremonija, za nas je novi radni dan, a posla imamo još puno", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo