KONAČNO OTKRIVENI NOVI PLANOVI TOMISLAVA KARAMARKA: / Mnogi se tome od bivšeg šefa HDZ-a nisu nadali

Image

Nakon što je najavljeno da će Tomislav Karamarko osnovati u Hrvatskoj institut za javnu politiku postavljeno je pitanje znači li to i njegov povratak u domaću politiku.

11.3.2017.
10:48
VOYO logo

Međutim, kako se za sada čini to mu nije u planu. Naime, Jutarnji list je u razgovoru s ljudima bliskima Karamarku doznao da bivši šef HDZ-a u ovom trenutku nema ozbiljnijih planova za povratak u politiku jer je to nerealno.

Planovi za predsjedničke izbore

'Najava da u Hrvatskoj želi osnovati institut za javnu politiku prije svega je njegova želja da opstane u javnom životu Hrvatske', potvrđeno je Jutarnjem. Isti izvori tvrde kako Karamarko nema ni planova za predsjedničke izbore, budući da su oni još daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je, naime, svjestan da mu je popularnost među građanima niska, a bez podrške ljudi teško se može pobijediti na izborima.

Institut za javne politike

'Zato bi institut o kojem je govorio na društvenim mrežama treba biti mjesto odakle bi mogao slati i političke poruke, ali ne kao direktni akter hrvatske politike', objašnjavaju isti izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon duge šutnje, kada se Tomislav Karamarko oglašavao samo preko društvenih mreža u pojedinim prigodama vezanima uz obljetnice u Hrvatskoj nakon posjeta Londonu i Washingtonu najavio je osnivanje think-tanka.

'Prožet sam entuzijazmom više nego ikada prije!', napisao je Karamarko poslije razgovora što ih je u Americi vodio sa senatorom Rogerom Wickerom i kongresnicima Mikeom Conawayem, Davidom Priceom, Eliotom Engelom i Kay Granger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne želi ugroziti HDZ?

Karamarko svoj povratak u vrh politike odgađa i jer je svjestan da HDZ-u sada ide dobro i da bi se svaki atak na stranku mogao shvatiti posve krivo.

'Nije realno u ovom trenutku ni da razmišlja o nekoj novoj stranci, već mu je očito želja da njegov think-tank postane mjesto društvenog okupljanja desnog centra', navode sugovornici Jutarnjeg lista i dodaju: 'Kroz think-tank bi se mogli razvijati i neki poslovni projekti, a Karamarko je sigurno i sada koristio veze koje ima otprije. Nije neko posebno iznenađenje što su ga primili ugledni američki političari jer je njegova biografija respektabilna, što god se u Hrvatskoj o njemu kao političaru mislilo, a svi koji ga znaju mogu potvrditi da je Karamarko političko biće i da se ne može tek tako pomiriti s time da ništa ne radi i samo sa strane promatra što se događa u zemlji'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška Željku Kerumu

Međutim, iz krugova bliskih HDZ-u posljednjih dana moglo se čuti da je povratak Karamarka usmjeren i na pokušaje da se destabilizira sadašnje vodstvo stranke, prije svega Andreja Plenkovića. Navodno je Karamarko iskazao podršku i Željku Kerumu u Splitu kako bi se destabiliziralo Andru Krstulovića Oparu, čija je pobjeda u gradu pod Marjanom jako važna za stranku na predstojećim lokalnim izborima.

'Meni se čini da je riječ o naivnoj priči, jer lokalni izbori ipak nisu presudni za Plenkovićev rejting. Uostalom, uobičajeno je da stranka na vlasti ne prođe dobro na lokalnim izborima, a u ovom slučaju nije isključeno da će HDZ u konačnici ipak dobro proći', kaže sugovornik lista, koji dobro poznaje Karamarka. 'Sigurno je samo to da Tomislav Karamarko želi na neki način ostati na javnoj sceni, a osnivanje instituta za to je odlična prilika. Što će nakon toga slijediti, teško je prognozirati, kao što je teško prognozirati kako će se dalje razvijati političke prilike u Hrvatskoj', zaljučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo