Gorki, gorki kotar: Bez zakona o Gorskom kotaru, život će ovdje izumrijeti

24.3.2014.
17:21
VOYO logo

Zlatko Komadina je to rekao na redovnoj konferenciji za novinare, na kojoj je za 27. ožujka najavljena sjednica Županijske skupštine. Na sjednici će se, među ostalim, raspravljati o opstojnosti i razvojnim perspektivama Gorskog kotara.

Vijećnicima će biti predstavljena Deklaracija o opstojnosti Gorskog kotara, koju su nedavno prihvatili načelnici i gradonačelnici svih goranskih lokalnih jedinica. Komadina je kazao da će deklaracija, ako bude prihvaćena, biti upućena Vladi, resornim ministarstvima i saborskim zastupnicima. Materijali sa sjednice i deklaracija mogu biti podloga za donošenje zakona koji bi se odnosio na Gorski kotar i druga slična područja, smatra Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Novi list, na pitanje što ako Vlada reagira, župan Komadina je rekao:

"Rekao sam stoput, normalno je da zakonske prijedloge piše vlast, a ako se to ne dogodi, mi ćemo napisati novi Zakon o planinskim područjima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 20 godina, po popisu iz 1991. u Gorskom kotaru je živjelo 30.545 stanovnika. Istovremeno, primjerice, na otoku Krku, živjelo je 16.400 žitelja, dakle gotovo upola manje, piše Novi list. Po popisu iz 2011., u Gorskom kotaru ostalo je 23.000 stanovnika, a otok Krk došao je na 19,5 tisuća. Dakle, 25 posto "minusa" u Gorskom kotaru i gotovo 20 posto plusa na otoku Krku.

Istaknuo je da treba naći rješenje u smislu zakonskih izmjena kojima bi se Goranima olakšao život i zaustavila depopulacija. Mladi ljudi će se u Gorski kotar vraćati samo ako budu imali gdje raditi, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komadina je izvijestio da su Hrvatske šume smanjile cijenu drva za ogrjev koja Gorani mogu sami izvući iz šuma. Umjesto prijašnjih 130 kuna, sad će drva od stabala, koja su pala zbog ledene elementarne nepogode, Gorani moći izvući za 90 kuna po prostornom metru.

Komentirajući najavu predsjednika Zelene stranke Aljoše Babića, koji je partner vladajuće koalicije u županiji, da će 28. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu organizirati prosvjed pod nazivom „Za spas Gorskog kotara“, Komadina je rekao da je svaka aktivnost koja skreće pažnju na Gorski kotar dobrodošla, ali s uviđavnosti prema koalicijskim partnerima i središnjoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aljoša Babić pozvao je prošlog tjedna sve stranke koje djeluju na području Primorsko – goranske županije, župana, načelnike i gradonačelnike, vijećnike, branitelje i druge da se priključe i na miran i dostojanstven način ukažu na situaciju u Gorskom kotaru koja je, kako je rekao, teška, a donošenjem novog zakona o regionalnom razvoju bit će i katastrofalna.

Podsjetimo, prema prvim, grubim procjenama, štete od elementarne nepogode u Gorskom kotaru iznose više od 180 milijuna eura!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Gorane je u ovom trenutku od životne važnosti Zakon o brdsko-planinskim područjima. Ukine li se taj zakon, bit će to nova trajna elementarna nepogoda za Gorane jer će izgubiti 25 milijuna kuna državnih potpora. Na potezu je Vlada RH.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo