KOLINDA ZAPLESALA ŠOKAČKO KOLO: / 'Ova svečanost čuvala je naš jezik i običaje i kad je bilo onih koji su ih htjeli zatrti'

Image
Foto: Screenshot/HRT

U sklopu 52.

17.9.2017.
16:03
Screenshot/HRT
VOYO logo

U govoru, prije nego je dala dozvolu da mimohod krene ulicama Vinkovaca, Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su Vinkovačke jeseni iznimna kulturna svečanost koja je dugi niz godina čuvala hrvatski jezik, kulturu i narodne običaje i u vremenima kada to nije bilo lako, kada je "bilo onih koji su pokušali zatrti i našu pjesmu i našu riječ, a ponekad i naše samo ime".

"I zato držim da upravo osmišljenom državnom politikom moramo i dalje nastaviti podržavati kako Vinkovačke jeseni tako i druge kulturne manifestacije koje čuvaju hrvatsko folklorno i nacionalno naslijeđe", poručila je hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

KOLINDA U BUDIMPEŠTI PRIMILA POČASNI DOKTORAT: Govorila o svojem zalaganju za širenje EU-a i NATO-a na jugoistočnu Europu

Image
KOLINDA U BUDIMPEŠTI PRIMILA POČASNI DOKTORAT: /

Govorila o svojem zalaganju za širenje EU-a i NATO-a na jugoistočnu Europu

Image
Image

Govorio je i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić istaknuvši da su Vinkovačke jeseni oduvijek bile čuvarica tradicije te će to i ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ulicama i trgovima Vinkovaca iz pjesmu i ples u svečanom mimohodu prošli su članovi 80-tak folklornih skupina koje su sve do stadiona HNK Cibalije, na kojem su sudionici zapleasli veliko šokačko kolo, pratilo je i pljeskom pozdravljalo na desetke tisuća posjetitelja pristiglih u Vinkovce iz svih krajeva Hrvatske te iz inozemstva.

Image
Image

KOLINDA ZBOG SKANDALOZNIH IZJAVA O SLOVENIJI SMIJENILA ADMIRALA LOŠU: ‘Poštujem njegov ratni put, ali takve riječi su neprihvatljive’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svečanom mimohodu prošle su i 32 svečano ukrašene svatovske konjske zaprege te tridesetak jahača, a svečanost je završila šokačkim kolom na pozornici u kojem je zaplesala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Image
Image

52. Vinkovačke jeseni danas i završavaju posljednjim dijelom Državne smotre hrvatskoga izvornog folklora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo