Istražili smo / Koliko se u Hrvatskoj ulaže u djecu i mlade obitelji? Jedan otok daje čak 176 000 kuna za treće dijete

Ministarstvo demografije je prvi put počelo s prikupljanjem podataka tko i koliko ulaže u djecu i mlade obitelji

28.8.2018.
7:00
VOYO logo

Oko demografskih se mjera već mjesecima u Hrvatskoj lome koplja. Državni tajnik za demografiju naprasno je dao ostavku uživo pred kamerama, a i predsjednica Republike je depopulaciju nazvala izvanrednim stanjem u zemlji.

Ministarstvo demografije je prvi put počelo s prikupljanjem podataka tko i koliko ulaže u djecu i mlade obitelji. Otok Vis je apsolutni rekorder, prate ga Opatija i Zagreb, a ima i neslavnih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa suprugom i dvoje djece Ana je prije tri godine iz Splita preselila na Vis. Na otoku su dobili petog člana obitelji, ali i olakšice. "Same potpore grad Visa uvelike su nam pomogle za podizanje trećeg djeteta. Ovu najveću naknadu koju smo dobili, jendokratnu, iskoristili smo za opremanje svih stvari potrebnih za dijete - krevetić, roba, kolica. Taman je bio taj iznos", rekla je Ana Sviličić koja sa svojom obitelji sada živi na Visu.  

Vis - rekorder

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer grad Vis je rekorder u demografskim mjerama. 5 000 kuna daje za prvo dijete, 10 000 za drugo, a čak 176 000 kuna za treće dijete, što je najviše u Hrvatskoj. Sufinanciran je vrtić i udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Mlade obitelji koje na otoku izgrade prvu nekretninu plaćaju manji komunalni doprinos. A za mlade obitelji gradi se i 11 gradskih stanova. Uz sve to, broj djece u Visu se udvostručio.

"2015. imali smo osmero novorođene djece dok je prošle godine 2017. rođeno 21 dijete u gradu Visu. Imamo i desetak novih obitelji koje su se doselile na Vis zajedno sa svojom djecom što znači da Vis nudi dobre uvjete za život", kazala je zamjenica gradonačelnika Visa  Antonia Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade obitelji zove i Opatija

Rađanje i preseljenje potiče i Opatija. Tamo se izdvaja 10 000 kuna za prvo, 15 000 za drugo i 20 000 kuna za treće dijete. Vrtić je besplatan za drugo i svako sljedeće dijete u obitelji, a ako u njemu nema mjesta grad će vam sufinacirati dadilju. Sufinanciraju se i udžbenici i studentski prijevoz, dodjeljuju se stipendije, a plaćena je i prekvalifikacija mladih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati se već vide pa je i Opatija dobila novi dječji vrtić, koji svoja vrata otvara za nekoliko dana. 

"Osjećamo to na svakom koraku pa između ostalog evo i podatak oko upisa. Ove godine u vrtić imamo 92 djece više upisano nego lani", rekla je Vera Aničić, zamjenica gradonačelnika Opatije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i negativnih primjera

Za djecu i mlade puno izdvajaju i Zagreb i Split, a pozitivnim mjerama mogu se pohvaliti Solin i Belišće. No ima i gradova  koji nude malo. Tko što radi već nekoliko mjeseci provjerava Ministarstvo za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovu informaciju smatramo vrijednom građanima koji možda niti ne znaju da imaju određena prava u svojoj općini gradu ili županiji. A neki će možda bit potaknuti i na preseljenje u određenu općinu ili grad", smatra Ivica Bošnjak, pomoćnik ministrice za demografiju. 

Nove populacijske mjere za cijelu Hrvatsku u ministarstvu se još uvijek pripremaju. Na jesen, kažu, stiže besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za obitelji s troje i više djece, a obiteljske kartice za popuste početkom sljedeće godine.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo