njemačka staje na kraj bacanju /

Koliko se dugo hrana može jesti iza roka i što po pitanju bacanja hrane čini Hrvatska?

U Europskoj se uniji na godinu baci više od sto milijuna tona hrane! Njemačka je tome odlučila stati na kraj! Već su ukinuli rokove trajanja za pojedine dugotrajne proizvode, a sada žele produljiti taj rok i za ostale

30.3.2016.
19:04
VOYO logo

Brašno tjednima, med godinama, čokoladu, šećer, konzervirane proizvode - sve te namirnice koje se ne kvare brzo, uz dobro skladištenje, mogu se koristiti prilično dulje od roka označenog s "najbolje upotrijebiti do".

"Možemo reći da namirnice koje smo rekli da imaju manji sadržaj vode, da svakako mogu danima, tjednima, a neke namirnice i godinama biti sasvim sigurne za konzumaciju nakon roka", rekao je Dario Lasić, Laboratorij za kemijske analize hrane NZJZ dr. A. Štampar.

Baš o tome pokrenula se široka rasprava u Njemačkoj, gdje svaki stanovnik baci 82 kilogram hrane na godinu. Za neke su dugotrajne namirnice rokove trajanja već ukinule, neke žele produljiti. Daleko su stigli i s inteligentnim indikatorima.

Svake godine u zemljama Europske unije baci se 100 milijuna tona hrane. U Hrvatskoj se pak baca 400 tisuća tona na godinu, dovoljan argument da se treba poduzeti više

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavnije - razmišlja se i nečem ovakvom - ambalaži koja bi promjenom kvalitete, primjerice jogurta, s vremenom mijenjala boju na pakiranju. Slično se u Njemačkoj testira i s mesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno kod mesa, ako dolazi kod mikrobiološke aktivnosti onda će biti više CO2 i onda imate indikatore koji će pocrveniti ili u neku drugu boju promijeniti", pojasnio je Lasić.

Svake godine u zemljama Europske unije baci se 100 milijuna tona hrane. U Hrvatskoj se pak baca 400 tisuća tona na godinu, dovoljan argument da se treba poduzeti više.

Nedavno se olakšalo doniranje hrane trgovinama, no i dalje je prekomplicirano, a velike se količine uništavaju. Dulji rokovi trajanja, inteligenti indikatori, tvrde u Agenciji za hranu, tek su dio mogućeg rješenja.

"Svaki potrošač može sam regulirati to da se hrana manje baca, na način da se pametno i racionalno kupuje i da hranu koju kupi pametno i racionalno skladišti, da ju recimo smrzne ako ne može pojesti i slično", otkrila je Andrea Gross Bošković, ravnateljica Agencije za hranu.

Jer svatko u Hrvatskoj baci 80 kilograma na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
rukomet
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
HOĆE LI GA PRIVESTI? /

Na rubu izvanrednog stanja u Banjaluci: Ispred Dodikovog ureda policija s dugim cijevima, stigla i marica