KOLIKO HRVATSKA DANAS IMA ZARAŽENIH? Stožer tvrdi 92, a na grafu službenestranice stoji puno veća brojka: / Evo kako to objašnjavaju

Image
Foto: Pixsell

Premda je Stožer objavio kako je danas 92 novozaraženih, na grafu stranice koronavirus.hr stoji kako ih je -126

15.7.2020.
15:07
Pixsell
VOYO logo

Neobična pogreška dogodila se danas prilikom objave podataka o novozaraženima, odnosno podacima na službenoj Vladinoj stranici koronavirus.hr.

Naime, premda je Maja Grba Bujević na presici Nacionalnog stožera objavila kako Hrvatska ima 92 novozaraženih, na grafu objavljenom na stranici koronavirus.hr stoji kako danas imamo 126 novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelaskom miša preko grafa, iskaču podaci za danas u kojima piše kako je u Hrvatskoj 126 novozaraženih:

Image

Različite brojke

U službenoj objavi za medije, stoji ista brojka koju je komunicirala Grba Bujević - 92, pa se čini kako je došlo do greške prilikom unošenja podataka u graf. Nejasno je kako se pojavila brojka 126 - koja nije slična današnjoj, a Hrvatska niti jedan dan od početka epidemije nije imala baš taj broj zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer objasnio razliku u brojkama

Stožer je priopćio kako se pojavio problem tijekom nekoliko dana proteklog tjedna zbog tehničke potekoće.

Kako su naveli, laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu te je na nacionalnoj razini tako došlo do nižih očitanja. Platforma se očitava svakodnevno u 12:45 te se podaci pripremaju za pressicu ili priopćenje Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom prošlog vikenda, točnije od četvrtka do ponedjeljka, 9. do 13. srpnja 2020., dogodile su se tehničke poteškoće radi kojih laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu, te je radi toga došlo do ukupno nižih očitanja platforme na nacionalnoj razini.

Greška je uočena, no do popravka tehničke greške podaci nisu objavljivani, a od Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ministar Beroš je zatražio službeno očitovanje, o čemu je izvijestio na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH održanoj u ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojevi oboljelih koje je objavio Stožer civilne zaštite RH od ponedjeljka do danas su točni, a podatak o oboljelim osobama za period od 9. do 12. srpnja 2020. će se ispraviti temeljem službenog očitovanja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije", navodi Stožer u priopćenju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti .

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMAMO 92 NOVA SLUČAJA ZARAZE: /

135 oboljelih je u bolnicama, a petero na respiratoru; Dopunili su odluku o korištenju maski

Image
IMAMO 92 NOVA SLUČAJA ZARAZE: /

135 oboljelih je u bolnicama, a petero na respiratoru; Dopunili su odluku o korištenju maski

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo